Снимка: Reuters, архив
fallback

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като "абсурдно" и "безсмислено" решението на Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване за евентуални военни престъпления на палестинските територии, предаде АП.

В остро изявление, разпространено вчера, той заяви, че разследването е насочено срещу демокрацията в Израел и че всъщност "терористите и военнопрестъпници от "Хамас" са онези, които отправят обвинения". Нетаняху добави, че не би се изненадал, ако и групировките "Ислямска държава", "Хизбула" или Ал Кайда също подадат жалба срещу Израел.

Вчера бе съобщено че прокурорът на МНС започва предварително производство за предполагаеми военни престъпления на Израел по време на неговата военна офанзива в Газа през миналата година.

Междувременно палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви днес ,че приветства решението на Международния наказателен съд да започне разследване за евентуални военни престъпления, извършени на палестинска територия, предаде Ройтерс.

Прокурорите на съда съобщиха вчера, че предварителното разследване ще се съсредоточи "при пълна независимост и безпристрастност" върху престъпления, които може да са били извършени във войната между Израел и Хамас през юли-август миналата година, довела до смъртта на повече от 2000 палестинци и на 73-ма израелци. То ще определи дали има основания за повдигане на обвинения срещу лица и от двете страни.

Съдът взе решението, след като подкрепяният от Запада палестински президент Махмуд Абас поиска членство в МНС въпреки силната съпротива от Израел и САЩ. Фаузи Бархум, говорител на Хамас, която управлява ивицата Газа, заяви днес, че групировката е готова да предостави на съда хиляди документи, потвърждаващи, че Израел е извършил "ужасни престъпления срещу Газа и палестинския народ".

Израел определи решението на МНС като лицемерно, а Държавният департамент на САЩ съзря ирония във факта, че Израел,който е жертва на хиляди палестински терористични атаки, ще бъде разследван от съда.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 9 години

GLUPAZI ,IZRAAEL E NAI-DEMOKRATICNATA DARGAVA V SVETA.

82

Анонимен

преди 9 години

До 126 Като не е така в ТАЛМУДА според тебНамери да я купиш от някъде и Аз ще ти я платя по 10!После ще четем какво пише там. Това са техните "указания"bg.m.wikipedia.org/wiki/ТалмудТова не е някъкъв си. Устройва ли те?Виж: Външни критики към Талмуда!

81

Анонимен

преди 9 години

Мойсей им е свалил 10- заповеди, но и след 3000 години още не са ги научили. И какво сега? През 1947 - *** им се натресоxа на палестинците, изгониxа ги от земите им и откак са стъпили там сеят само раздори и смърт.

fallback