Снимка: архив, Reuters
fallback

Върховният съд на САЩ се съгласи да реши дали щатите могат да забраняват гей брака - едно решение с потенциално историческо значение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

В кратко съобщение вчера съдът заяви, че ще разгледа дела, засягащи брачните ограничения в Мичиган, Кентъки, Охайо и Тенеси. Решението, очаквано до края на юни, ще определи дали останалите 14 щатски забрани ще отпаднат.

Съдът ще се произнесе по два въпроса: дали щатите трябва да позволят на еднополовите двойки да се женят и дали щатските власти трябва да признаят еднополовите бракове, сключени извън щата.

Съдът ще изслуша устни пледоарии с продължителност два часа и половина през април. Застъпниците на еднополовите бракове заявиха, че очакват съдът да реши въпроса веднъж завинаги, като обяви за невалидни щатските наредби, които дефинират брака като съюз между мъж и жена.

Министърът на правосъдието Ерик Холдър заяви, че администрацията на президента Барак Обама ще внесе в съда документи, подкрепящи ищците, които искат легализиране на гей браковете в национален мащаб, и ще призове съда да направи "брачното равенство реалност за всички американци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

Хсх рудшдофилите какви са орости завалийкие.Така ще си изпукат оъ злоба по панелките

17

Басарабски Българин

преди 9 години

Стани, стани юнак балкански От сън дълбок са събуди, Срещу тиран Американски Ти Българите поведи!!

16

буахаха

преди 9 години

Вчера показаха поредния запис на една УСА-патрулка , излиза шерифа , вкарва 3 патрона от упор на шофьора на една кола и му крещи да излезе , пък оня нагъл - взе че умря.... И ченгето без обвинение , все едно не е било

fallback