Снимка: Reuters

"Във война сме", "Знаехме и се опасявахме", "Предотвратени атентати. Засега?", са част от заглавията на коментарите тази сутрин в белгийския печат по повод антитеростичната операция, пресякла снощи подготвян удар на джихадисти.

Белгия успя да избегне втори терористичен удар, пише вестник "Соар", като напомня, че тя стана първата държава в ЕС, понесла атентат от джихадистите с нападението срещу Еврейския музей в Брюксел на 24 май миналата година.

Изданието отбелязва, че периметърът на операцията, засегнала снощи почти цялата държава, показва, че фанатиците са навсякъде и са готови да действат във всеки момент. Не можем да се правим на изненадани - това, което избегнахме снощи, бе предвидимо и очаквано, се допълва в коментара.

Още по темата

Профилът на обезвредените терористи е тревожен - самотни фанатици, готови да убиват в името на исляма. Не е изключено техни "събратя" да опитат "късмета си", се посочва в материала.

Белгийски младежи, заминали на фронта в Сирия, отправиха преки заплахи срещу нашата страна и се върнаха, отбелязва в редакционен коментар под заглавие "Да запазим хладнокръвие" вестник "Либр Белжик".

Трябва да действаме бързо и решително срещу тази бомба със закъснител, снощи бе избегната кървава баня, допълва изданието. Трябва да свалим шапка на антитерористичните служби, благодарение на тяхната работа със заплаха за живота си те първо тихо, а после решително пресякоха намеренията на фанатиците да направят най-лошото, пише вестникът.

Събитията само подчертават необходимостта специалните служби да получат необходимите средства за своята работа, а не бюджетът им да бъде съкращаван. Силните специални служби са гарант за спокойствието на обществото, ако трябват бюджетни ограничения, те не следва да се правят в тази сфера. Необходимо е разгръщане на възможностите за разузнаване, проследяване и контрол на интернет, без хората да бъдат лишавани от своите свободи. Терористите се опитват да ни наложат култура, която е в пълен разрез с нашите ценности - тази на исляма. Мюсюлманите са първите жертви на фанатиците. Осъществените специални операции не са насочени срещу вяра или цивилизация, коментира изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase