Снимка: БТА
fallback

В Ерусалим се състоя погребението на четиримата френски евреи, които миналата седмица бяха убити при атентат в еврейски супермаркет в Париж, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

В траурната церемония в гробището Хар Хаменухот (Хълма на покоя) участваха президентът на Израел Реувен Ривлин, премиерът Бенямин Нетаняху, опозиционният лидер Ицхак Херцог, министри, депутати и равини.

Йохан Коен, Йоав Хатаб, Франсоа-Мишел Саада и Филип Браам бяха убити при вземане на заложници от ислямист в магазин за еврейски хранителни продукти в петък. Нападателят бе застрелян от полицията. В неделя премиерът Бенямин Нетаняху удовлетвори молбата на семействата им убитите да бъдат погребани в Израел.

Oще по темата

Роднини на жертвите направиха кратки изказвания и запалиха факели в памет на загиналите, преди да се прегърнат с израелския президент, израелския премиер и съпругата му.

"Йоав, Йохан, Филип, Франсоа-Мишел, не така искахме да ви посрещнем в Израел. Искахме ви живи, искахме живот за вас. В такива моменти стоя пред вас с разбито сърце, разтърсен и страдащ, а с мен стои и плаче цяла нация", каза с пресекващ от вълнение глас президентът на Израел Реувен Ривлин.

"Не можем да допуснем през 2015 г., 70 години след края на Втората световна война, евреите да се страхуват да вървят по улиците в Европа, носейки (еврейската шапчица) киппа и цицит", сплетените въженца на юдейската религия, каза той.

Нападението в Париж предизвика призиви от израелски лидери към европейските евреи да емигрират в Израел. Призивът бе повторен и от Ривлин.

"Мили братя и сестри, еврейски граждани на Франция, вие сте добре дошли. Нашата земя е ваша земя, нашият дом е ваш дом. Вие обаче не бива да се завръщате в дома на прадедите си от отчаяние, от мъка, заради разрушението и страданията от тероризма и страха. Искаме да изберете Израел от любов към Израел", подчерта президентът.

Премиерът Нетаняху подразни френските власти в събота, като заяви по адрес на евреите във Франция, че техният дом е Израел, отбелязва Франс прес.

На погребението днес Нетаняху заяви, че лидерите от цял свят започват да проумяват каква е заплахата от ислямисткия екстремизъм след атентатите във Франция миналата седмица.

"Смятам, че повечето (от тях) разбират - или поне започват да разбират - че тероризмът, който се упражнява от екстремисткия ислям, е ясна и реална заплаха за мира в света, в който живеем", заяви премиерът на Израел.

Френската министърка на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Роаял, която представлява Франция на погребението на четиримата френски евреи в Ерусалим, заяви, че за антисемитизма няма място във Франция и изрази непоклатимата решимост на френското правителство да се бори срещу антиеврейски прояви.

Роаял говори за "неразрушимата връзка", която историята е създала между френските евреи и Републиката. Тя повтори думите на френския премиер Манюел Валс, че "Франция без френските евреи не е Франция", с които Валс реагира в събота на призива на Нетаняху френските евреи да имигрират в Израел.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

davaite

преди 9 години

haide bagaja i se omitaite

11

Диригент

преди 9 години

Алиооо а няма ли да призовете тези евреи дето са в САЩ и седят зад всичко това и те да си ходят в Израел?!?! Правят мазало в арабските държави а после се крият зад паравана на християнските държави... Защо не си ходят Рупърт Мърдок, родата Ротшилд, Рокфелеровци, мистър Сорос, Бил Гейтс по прякор "ваксината", Стивън Спилбърг и т.н. и т.н. И сега колко удобно- ще пазят евреите с френската армия, а ще орежат правата на християните, че уж видите ли имало заплаха... кой ли седи пак и зад това???

10

TRAKIEC

преди 9 години

SAMO 4 LI?

fallback