Снимка: архив Reuters

Около 1400 французи или пребиваващи във Франция лица вече са заминали или са проявили желание да заминат да се бият в Сирия и Ирак, а 70 от тях са загинали там, сочат правителствени данни, цитирани от Франс прес.

"1400 лица са свързани със заминаванията за джихада, за тероризма, в Сирия и Ирак. Близо 70 французи или пребиваващи във Франция лица са загинали в Сирия и Ирак в редиците на терористите", заяви премиерът Манюел Валс.

Тези данни са ново увеличение спрямо оценките на правителството отпреди няколко седмици, когато се говореше за
1200 души, от които 60 са убити. В средата на декември френските власти смятаха, че от 1200-те замесени в джихадистки канали французи или пребиваващи във Франция, 390 са пристигнали на място, а 231 са в транзит за Ирак и Сирия. Освен се смяташе, че 234 души са напуснали Сирия,от които 185 вече са се прибрали във Франция.

Още по темата

"Това е значително увеличение за кратко време - когато станах вътрешен министър (в средата на 2012 г.) имаше тридесетина случая, а днес са 1400", отбеляза Валс. Двамата предполагаеми масови убийци в сатиричния седмичник
"Шарли ебдо" Шериф и Саид Куаши "несъмнено" са били сред хората, които са заминали "да се обучават за смърт и терор", отбеляза френският премиер.

Затова пък третият участник в атентатите Амеди Кулибали "не е заминавал, той не беше в радарите на разузнавателните служби", добави той.

Броят на французите и на пребиваващите във Франция лица, които са замесени в джихадистки канали се е удвоил от началото на годината, заявяват властите, които посочват, че неотдавна са разбили 13 канала за изпращане на кандидати за джихад в Ирак и Сирия.

Франция, заедно с Белгия, е в челните редици на западните държави по броя на доброволци, присъединили се към "Ислямска държава". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase