Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати остро осъдиха днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в центъра на френската столица Париж, при което по последни данни са загинали 12 души, предаде Франс прес.

"Целият Бял дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака", каза говорителят на президента на САЩ Барак Обама Джош Ърнест.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също осъди нападението, което определи като варварство, предаде още АФП, като цитира негово изявление. Юнкер изрази пълна солидарност с Франция.

"Трябва да защитим свободата на словото", призова европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от ДПА.

Oще по темата

В предишния състав на ЕК тя отговаряше за правосъдието и вътрешните работи.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази изключително безпокойство по повод нападението, предаде ТАСС.

"Шокиран съм от тази трагедия. Това е много тревожен сигнал", каза той в изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението като отвратително, предаде Ройтерс.

Това е атака не само срещу френски граждани, но и срещу свободата на печата и словото, подчерта Меркел в изявление. Тя изтъкна, че Германия е редом до Франция в този тежък момент.

Испания осъди най-остро атаката като долен и подъл акт, предаде Франс прес, като цитира комюнике на правителството. В него свободата на словото е защитена като фундаментална ценност.

Въоръженото нападение срещу редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж е "възмутителна атака срещу свободата на пресата", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Изразявам пълна солидарност с нашия съюзник Франция във връзка с възмутителната атака срещу свободата на пресата. Моите мисли сега са с жертвите и техните семейства", каза ръководителят на Северноатлантическия съюз.

Първото международно осъждане на атаката дойде от Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън определи нападението срещу "Шарли ебдо" като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс. Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин изказа съболезнования на роднините и близките на жертвите на терористичния акт, който бе извършен днес в Париж. Това заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, подчертавайки също, че Кремъл решително осъжда тероризма.

Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова осъди днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде ТАСС. В изявление Бокова каза, че е шокирана от атаката, която определи като покушение срещу свободата на словото. ЮНЕСКО е базирана във френската столица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Наблюдател

преди 9 години

Ислямистите знаети ли колко им пука от "осъждания"...! "Ще си го преместят от другата страна"

19

Анонимен

преди 9 години

да живее ПЕГИДА

18

God

преди 9 години

Не можеш да се бориш с цивилизовани средства срещу нецивилизовани хора. Да пуснат всички желаещи да се бият за ИДИЛ свободно да напуснат страната, но да ги снимат на изпроводяк - ако може с оптически мерник. Ислямът няма място в Европа.

fallback