Снимка: bgonair.bg
fallback

Алисън Бейкър, директор по въпросите за газа и петрола от консултантската компания Прайсуотърхаускупърс, коментира пред Блумбърг въпроса за петрола и кой би спечелил от неговата ниска цена.

За литър бензин хората ще плащат не повече от лира. Не сме имали такива цени от 2008. Така че определено ще ни останат повече свободни пари, каза тя. Както от британска гледна точка, така и от гледна точка на всички, които са нетни вносители на горива, мисля, че ще станем свидетели на ускоряване на икономическия растеж. Нашите очаквания при цена от 60 долара за барел са за допълнителен ръст на британската икономика от 2%.

Според Бейкър железопътните, автобусните компании и авиокомпаниите ще спечелят от по-ниските цени на горивата. Очаква се и ваканциите да станат по-евтини.

Определено акциите на енергийните компании понасят сериозен удар, както по отношение на доверието на инвеститорите, така и по отношение на очакванията за изплащане на дивиденти, тъй като паричните потоци към тях са ограничени заради ниските цени на петрола, обясни Алисън Бейкър.

Има много компании, които заради бума в добива и по специално бума на шистовия петрол, преразгледаха стратегиите си и се фокусираха върху новите технологии, както и върху услугите в сектора. Сега те потенциално могат да изгубят.

Има икономики, които са силно зависими от износа на нефт и газ и падащите цени няма да им помогнат. Те са в много нестабилна ситуация.

Като пример тя даде Венецуела. За да балансират бюджета си, петролът трябва да е поне 110 долара за барел. Русия и Иран също трябва да поддържат подобни.

Дори саудитците в дългосрочен план не могат да оперират при цени от 45 долара за барел, ако това се окаже дъното на сегашния спад, както много анализатори прогнозират, завърши експертът.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:



Гледайте още видео материали от "Икономика" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

до невежа

преди 9 години

Бритиш Петролиум е с нищожен дял в британската икономика и още по нищожен дял в британския бюджет.Да му мислят голтаци като Венецуела, Нигерия и Русия, които си нямат нищо друго и изобщо не умеят нищо.

2

невежа

преди 9 години

Бритиш Петролиум Внвцуелска фирма лие?

1

Анонимен

преди 9 години

GUBESHTI SA ALBANIA,BALGARIA,MOLDOVA,GRUZIA --SVETOVNITE PROIZVODITELI NA PETROL

fallback