Снимка: Ройтерс
fallback

Общ преглед
Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.
Oще по темата
В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Във втория по големина френски град Марсилия участниците в митинга бяха 7000 души, а в третия по големина град Лион - между 10 и 15 000 души. В югозападния град Тулуза в митинга участваха около 10 000 души, по данни на полицията.

Митинги имаше и в още десетина други френски градове.

Сред участниците на митинга в Париж някои хора държаха свещи. Други носеха моливи, символ на свободата на пресата. Отначало участниците бяха смълчани, но после аплодираха и викаха "Шарли, Шарли".

В митинга участваха редица политици, сред които председателят на парламента Клод Бартолон и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Кметицата на Париж Ан Идалго, също от Социалистическата партия, обяви намерението си да направи "Шарли ебдо" почетен гражданин на столицата.

Социалистическата партия и всички леви партии призоваха за републиканско шествие в събота следобед в Париж. Френският премиер Манюел Валс покани на него бившия десен президент Никола Саркози и партията му Съюз за народно движение, съобщиха от обкръжението на Саркози.

Френският президент социалист Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат, че страната е единна след атентата срещу "Шарли ебдо". Той обяви ден на национален траур утре.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

сократ

преди 9 години

Никой няма право да се гаври с душевния мир на който и да е.Не оправдавам тази касапница,но трябва ли да оправдаем касапницата в целия арабски свят.Живееха си мирно и на никой не пречеха.Но алчни хора поискаха да откраднат меда и кошера пощуря. НАТО носи демокрация на върха на копието.Каквото повикало това се и обажда.Къде бяха тези протестъри тогав,а и днес.Милиони мусюлмани умряха,нека заклеймим и нашите алчни политици които запалиха света,а сега олеле.Майната на милионите,да плачем за десетк

42

сериозен

преди 9 години

Да живее Ислямска държава!

41

морски

преди 9 години

Аз не съм Шарли.

fallback