Снимка: БТА
fallback

Самолет на авиокомпания AirAsia на път от индонезийския град Сурабая за Сингапур е изгубил контакт с контролната кула, съобщи говорител на индонезийското транспортно министерство, цитиран от Ройтерс.

Според говорителя Хади Мустофа самолетът, изпълняващ полет QZ 8501, е изгубил контакт с контрола на въздушното движение в Джакарта в 6,17 часа местно време (23,17 по Гринуич). Самолетът е "Еърбъс" 320-200 и в него е имало 162 души пътници и екипаж, каза друг представител на транспортното министерство.

Франс прес посочва, че AirAsia е нискотарифна малайзийска компания. Агенцията се позовава на друг говорител на транспортното министерство - Дж. А. Барата, който казва, че връзката със самолета е прекъснала в 7.55 часа местно време.

На борда е имало 17 деца, включително бебе. В самолета е имало 156 индонезийци, трима южнокорейци, един французин - помощник-пилотът на самолета Реми Емануел Плезел, един малайзиец и един сингапурец, съобщиха от авиокомпанията.

Асошиейтед прес също се позовава на Хади Мустофа, който съобщил на индонезийската телевизия "Метро Ти Ви", че екипажът на самолета бил седемчленен.

Мустофа е уточнил, че преди контактът със самолета да прекъсне, от него постъпило запитване за необичайно трасе.

Самолетът трябвало да пристигне в Сингапур в 8,30 ч. местно време (00,30 ч. по Гринуич). На сайта си сингапурското летище посочва, че статусът на полета е "закъсняващ".

В изявление AirAsia съобщи, че е в ход издирвателна и спасителна операция. „Благодаря ви за молитвите, трябва да останем силни“, написа в Twitter изпълнителният директор на AirAsia Tони Фернандес. Заради изчезналия самолет компанията промени цвета на логото си в профилите си в социалните мрежи от червен на сив. 

Малайзийският национален превозвач  - Малайзийските авиолинии, преживя две трагедии тази година – с полети  MH370 и MH17, но AirAsia никога не е губила самолет, припомня Би Би Си.

Самолетът от полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин изчезна през март с 239 пътници и екипаж нa борда, а машината от полет ΜΗ17 беше свалена над Украйна през юли, като при инцидента бяха убити всички 298 души на борда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Гошо Тъпото

преди 9 години

Да не се...окаже,че и Петко Сертов е там и накрая да го...изпишат,като...удавен.

61

Моци

преди 9 години

поредния самолет, който изчезва след този на Малайзия. Какво се случва? До колкото знам от спътниците може се види дори и дъното на океана, като изключим марианската падина, а тя е далече...

60

Анонимен

преди 9 години

neshto mnogo ne sigorni stanaxa tezi poleti ta neznam kak da patyvam- mai s vlak e po dobre.

fallback