Иво Йосипович дава своя вот. Снимка: Ройтерс
fallback

Президентът социалдемократ Иво Йосипович и кандидатката на консервативната опозиция Колинда Грабар
Китарович отиват на балотаж на президентските избори в Хърватия след две седмици, предаде ТАСС, като се позова на Държавната избирателна комисия (ДИК).

Официални резултати от произведения днес първи тур на изборите въз основа на повече от половината избирателни секции, 51,57 процента, които бяха разпространени от ДИК, потвърждават тези от проучване екзит пол, обявени след края на гласуването, но дават по-голяма преднина на Йосипович.

Според тях президентът води на Грабар Китарович с над 4 процента. Двамата водещи кандидати получават съответно 40,06 и 36,05 на сто.

Останалите претенденти, Иван Вилибор Синчич от неправителствената организация "Човешки щит" и Милан Куюнджич от "Съюз за Хърватия", остават далеч назад и нямат никакви шансове да се намесят в борбата. Синчич набира 16,60 процента, а Куюнджич - 5,78 на сто.

Успехът на студентския лидер, известен като организатор на многохилядни протести срещу политическия елит, на когото проучванията отреждаха не повече от 7,2 процента, вече бе определен като главната изненада на първия тур на изборите.

Йосипович и Грабар Китарович ще се изправят един срещу друг на балотаж на 11 януари.

Гласуването като цяло премина вяло. Два часа и половина преди затварянето на секциите, избирателната активност бе само 36,3 процента - все пак с около 2 на сто по-висока в сравнение с предишните президентски избори, преди пет години.

Предизборната кампания, на фона на коледните празници и в условия на икономическа криза, също премина вяло.

Oще по темата

Втората по големина бивша югославска република, която е най-новият член на Европейския съюз, е в почти постоянна рецесия от 2008 г. и прогнозите не вещаят излизане от нея.

В Хърватия президентът има ограничени правомощия. Той все пак е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и ръководи външната политика заедно с правителството.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback