Снимка: Ройтерс, архив
fallback

С официални церемонии засегнатите азиатски страни отбелязаха десетата годишнина от катастрофалното земетресение и цунамито в Индийския океан през 2004 г., предадоха световните агенции.

Опустошителното земетресение и последвалото го катастрофално цунами на 26 декември 2004 г. засегна десетина страни по бреговете на Индийския океан. Цели крайбрежни градове бяха унищожени. Жертвите са около 230 хиляди души.

Оцелели, представители на правителствата, дипломати и семейства на жертви се събраха в Тайланд, Индонезия, Шри Ланка и другите засегнати страни. В няколко от тях са планирани минути мълчание, посочва Асошиейтед прес.

Бедстивето беше предизвикано от най-мощното земетресение в региона от 40 години насам. Трусът с магнитуд 9,1 на дъното край бреговете на индонезийския остров Суматра премести милиарди тонове вода, а вълните достигнаха до Източна Африка. Първи и най-тежко засегнат беше индонезийския специален район Ачех.

Вълните достигаха до 10 метра височина, като достигнаха на километри в сушата, носейки дървета, къщи и превозни средства.

Жертвите в Индонезия бяха 130 хиляди. Церемонията в тяхна памет в Ачех беше ръководена от вицепрезидента на страната Юсуф Кала, предаде ДПА. Той благодари на чужди страни за помощта във възстановянето на Ачех. "Никога не съм виждал такава изключителна солидарност и щедрост, каквато видях след цунамито.Дори деца по цял свят, от Германия до САЩ, счупиха касичките си и изпратиха парите, за да помогнат на жертвите на цунамито", припомни той.

На тайландския осторв Пукет бяха предвидени будистки, християнски и мюсюлмански религозни обреди. Вечерта в Пукет е планирана още една церемония, ръководена от премиера ген.Прают Чан-оча./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback