Снимка: архив, Reuters
fallback

Изискванията за бюджетна дисциплина на Международния валутен фонд (МВФ) са отслабили системите за здравеопазване на най-тежко засегнатите от ебола африкански страни и са попречили на координиран отговор за борба с епидемията, показва проучване, цитирано от Франс прес.

Програмите за реформи, изисквани от МВФ, са забавили развитието на ефикасни системи за здравеопазване в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, смятат експертите от департамента по социология на Кеймбридж, на университета в Оксфорд и на Лондонското училище по хигиена и тропически заболявания. Трите страни са в центъра на епидемията от ебола, взела над 7370 жертви за една година.

"Една от основните причини за бързината на разпространение на епидемията беше слабостта на системите за здравеопазване в региона" и е логично да се заинтересуваме от причините за това, заяви водещият автор на изследването, Александер Кентикеленис от Кеймбридж.

"Програмите, които МВФ препоръчва, допринесоха за проблемите с липса на финансови средства и персонал и липсата на подготовка на здравните системи в страните, засегнати от ебола", подчерта той.

През 2013 година, точно преди избухването на епидемията, трите страни са се сблъскали с икономическите директиви на МВФ и нито една от тях не е могла да увеличи социалните си разходи въпреки необходимостта от това в сферата на здравеопазването, смятат авторите на доклада. Говорител на МВФ заяви, че мандатът на организацията не включва сферата на здравеопазването и е напълно погрешно да се твърди, че разпространението на ебола е последствие от политиката на фонда.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

До 12

преди 9 години

Да. Това е отговорът на няколко големи развиващи се страни от Г20 (Китай, Русия, Бразилия и др.) спрямо лошата макроикономическа политика на МВФ.

11

до 10

преди 9 години

След 10 дни започва работа Банката на БРИКС.

10

МВФ...

преди 9 години

... задълбочава кризите, защото вместо да се грижи за макроикономическата стабилност в потърпевшата страна и за нейните солвентни фирми, се грижи за финансовите интереси на западните кредитори и така надува безработицата, свива икономиката, надува неравенството и бедността.

fallback