Снимка: bgonair.bg
fallback

В продължение на повече от 50 години съществуваше постоянна вражда между САЩ и Куба. Сега изглежда тя е към края си. САЩ ще възстановят посолството си в Хавана, ще бъдат премахнати някои финансови рестрикции и ограниченото пътуване до Куба най-после ще бъде позволено, коментира в своя репортаж за затоплянето на американско-кубинските отношения Сам Гробърт от телевизия Bloomberg. 

Има някои основни неща, които са белязали отношенията на двете държави през изминалите години.

През 1959г. Фидел Кастро сваля от власт подкрепяния от САЩ президент на Куба Фулхенсио Батиста. Има кратък период, в който САЩ приветстват Кастро, но към 1960 г. става напълно ясно, че двете нации няма да се разберат.

Оттам отношенията се влошават. Първо започва търговското ембарго. След това САЩ скалъпват инвазия в Залива на прасетата в Куба. Следва втора степен на заплаха по време на Кубинската ракетна криза, след което се налага забрана за пътуване.

До 70-те години на ХХ в. САЩ и Куба се намесват във войни от Централна Америка до Африка. Куба е втората страна, добавена в списъка на Държавния департамент на държавите, спонсорираща тероризъм, и разбира се, кой може да забрави Елиън Гонзалес.

През 2006 г. Фидел Кастро се разболява и предава властта на брат си Раул.

С промени в ръководството на двете държави САЩ и Куба наистина започват да правят малки стъпки към възстановяване на връзките. Но през 2009 г. тези усилия пропадат, когато американецът Алън Грос е арестуван от кубинските власти и осъден на 15 години затвор за шпионаж. Към средата на 2013 г. стартират тайни преговори между САЩ и Куба. Тези преговори започват в Канада и всъщност приключват във Ватикана.

Преговорите доведоха до освобождаването на Грос тази седмица, както и на американски шпионин. В замяна, САЩ освобождават трима кубински шпиони.

След размяната на затворници вратите най-накрая са отворени за премахването на последната важна останка от Студената война.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

наблюдаващ

преди 9 години

През годините на блокадата срещу Куба,ЦРУ са извършили 600 неуспешни опита за покушение на Фидел Кастро !?...

15

сони

преди 9 години

Хайдееее, янките и там ще се опитат да внедрят тяхната демокрация.

14

Анонимен

преди 9 години

Кубинската Комунистическа Партия ще си спретне "Капитализъм" и "многопартийна система" както БГ . А кубинския народ ще го духа и ще обвинява Демокрацията за това, и ще носталгясва по комунизЪма, както българите

fallback