Снимка: Ройтерс
fallback

Шефът на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини прикани днес руския президент Владимир Путин да промени коренно отношението си към околния свят и да стане по-склонен към сътрудничество, предаде БТА, като цитира Ройтерс.

Преди започващата тази вечер в Брюксел среща на върха на ЕС Могерини каза пред репортери, че лидерите от блока ще обсъждат конфликта в Украйна и отношенията с Русия.

"Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви тя.

По думите й "светът никога не е бил толкова опасен и нестабилен, както е сега" и затова би било добре ако ЕС съумее да изгради "конструктивни отношения"за справянето с някои от кризите.
Федерика Могерини подчерта, че най-неотложна е задачата за намиране на изход от кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира друго нейно изявление, че в близките дни може да се очаква разреждане на апрежението в Източна Украйна. Според Могерини ключово условие за това е спазването на Минските мирни
споразумения, вкл. и от страна на Русия.

Лидерите на страните от ЕС се събраха днес в Брюксел за среща на върха, на която ще търсят дългосрочна стратегия за отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

Домакинът на форума Доналд Туск, новият председател на Европейския съвет, заяви, че за да бъде запазена стабилността по източните граници на блока, е необходима дискусия за бъдещето на тези отношения. "Ситуацията е наистина драматична и много динамична и разбира се изисква незабавни реакции", каза той пред репортери при пристигането си за срещата.

"Няма да намерим дългосрочно решение за Украйна без адекватна и принципна и същевременно твърда и отговорна стратегия към Русия", заяви Туск, който беше премиер на Полша и твърд поддръжник на Украйна в конфликта й с Русия.

"За мен е ясно, че в основата на тази стратегия трябва да е една модерна, стабилна и независима
Украйна", добави той.

Ройтерс отбелязва, че някои от бившите съветски сателити в Източна Европа, които са за твърд отпор срещу Москва, изразяват опасения, че страхът да не бъде провокиран Владимир Путин и безпокойството, че руската финансова криза може да се отрази зле на европейските икономики, може да накарат силните държави в ЕС да отслабят санкциите срещу Москва или да намалят политическата и икономическата подкрепа за властите в Киев.

Дипломати обаче твърдят, че лидерите от ЕС, които ще говорят за Русия и Украйна по време на вечерята си днес, не са на едно мнение нито за евентуалното облекчаване на санкциите, нито за тяхното засилване. Дипломати са на мнение също, че Доналд Туск може да изиграе по-активна роля за формиране на позицията на европейските ръководители по външнополитически въпроси, отколко неговият предшественик Херман ван Ромпой, склонен към търсенето на компромиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

сова

преди 9 години

Крадеца вика дръжте крадеца.

27

морски

преди 9 години

Слава на Русия и руския народ!Велики!Треперете триполови!

26

проруска

преди 9 години

ТАЯ НИКАКВИЦА И ТЯ ПОЧНА ДА ДАВА АКЪЛ

fallback