Снимка: архив, Reuters
fallback

ООН обвини както украинските войски, така и проруските бунтовници, че изтезават мирни граждани в източната част на Украйна, разкъсвана от конфликт от осем месеца, предаде Франс прес.

В публикуван днес нов доклад за правата на човека ООН осъжда и влошаването на условията на живот на 5,2 милиона души, намиращи се в зоната на конфликта, които живеят в домове без вода и отопление през зимата, тъй като боевете са повредили инсталациите.

"Ситуацията става изключително сложна за населението и особено за възрастните, децата и лицата, които са на държавна издръжка, много от които са на границата на оцеляването", се казва в доклада. През ноември украинското правителство спря да изплаща каквито и да са социални помощи на териториите под контрола на бунтовниците.

"Усилията на правителството да защити териториалната цялост на Украйна и да възстанови реда в района на конфликта бяха придружени от произволни задържания, използване на изтезания и изчезването на лица, заподозрени в "сепаратизъм и тероризъм", се казва в доклада. "Повечето от тези нарушения на правата на човека изглежда са извършени от някои доброволчески батальони или от украинската Служба за сигурност (СБУ)", добавят авторите.

ООН обвини и бунтовниците, че с подкрепата на чуждестранни бойци са създали "престъпна държава" в контролираните от тях райони на индустриализираните Донецка и Луганска област.

Изразът "чуждестранни бойци" предполага, че става дума за елитните руски части, чието присъствие в Украйна Москва отрича.

"Редът и законът се зачитат все по-малко и злоупотреби като убийства, изтезания, отвличания за откуп и принудителен труд се извършват от членове на въоръжените групировки, подкрепяни от чуждестранни бойци", пише в доклада.

Правозащитни организации често обвиняват в нарушаване на правата на човека ултранационалистите, които се бият на страната на украинската армия, след като участваха активно в протестите в Киев, довели до кървава баня и падането на проруския режим през февруари. От средата на април досега конфликтът в Източна Украйна е взел над 4600 жертви по данни на ООН.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Иван Сотиров

преди 9 години

До АнонименP.P.Своята рече той започна със загадка: "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" И веднага даде отговора: "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ".

9

Иван Сотиров

преди 9 години

До Анонимен Все едно , но не е все едно едното се е едно . Янукович не е избран с обещание към евроинтеграция на всяка цена и долкокото ми е известно е избран като лидер на партията на регионите , която е силно свързана с Русия . По-точно Руско гоорящите са му гласоподаватели и тези гласователи видяха как е свален. А за издухването е ясно не играеш ли по свирката на големия барат те издухват.

8

Анонимен

преди 9 години

До Иван СотировЯнукович не спази договореностите с ЕС и затова го издухаха, това е все едно Първанов като стана президент изведнъж да каже аз отменям нашия курс към ЕС и завивам към Турция и в следващия момент бг турците да хванат оръжието и да отцепят половин България. Кой е по важен малцинството или мнозинството? Кой командва парада?

fallback