Снимка: Архив Reuters

Около 200 души, повечето маскирани и въоръжени с метални пръти, се отдадоха на вандалски действия тази нощ в центъра на Цюрих, предаде Франс прес. Полицията съобщи, че са нанесени големи щети и има арестувани.

В полицията е получено писмо, в което отговорност за вандализма в най-големия швейцарски град поема група, която се нарича "Да си възвърнем улиците" (на английски Reclaim the Streets). Според АФП вероятно става дума за антикапиталистическо движение.

"Мнозина носеха железни пръти, някои бяха с каски, противогази и защитни облекла", се казва в съобщението на полицията, която разпръснала вандалите с гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия.

Веднага щом се събрали снощи към 22.30 ч., вандалите започнали да замерят полицаите с камъни и бомбички и ги атакували с лазери. Те изтръгнали вратата на кола, в която имало полицаи, и хвърлили вътре горящ факел. След това отнели на полицията техника и защитни средства и запалили контейнери за боклук, автомобили и дървета.

Заради растящото насилие на полицията били изпратени подкрепления. Изпотрошени са витрини и са повредени магазини. Счупени са прозорците на ресторант, чиито клиенти се скрили в мазето и в една от вътрешните зали.

При сблъсъците с вандалите са ранени седмина полицаи. Все още не е изчислена стойността на щетите. Арестувани са четирима мъже на възраст между 20 и 36 години - двама швейцарци, британец и гражданин на Лихтенщайн, съобщи полицията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase