Снимка: архив, Reuters

Британското правителство е под натиск да назначи съдия, който да разследва дали службите за сигурност на Обединеното кралство са имали отношение към изтезанията на заподозрени в тероризъм от ЦРУ след атентатите от 11 септември 2001 г., предаде ДПА.

Вицепремиерът Ник Клег заяви, че би подкрепил съдебно разследване, след като стана ясно, че британски длъжностни лица са имали десетки срещи със свои американски колеги.

Американският Сенат тази седмица посочи в доклад, че техниките за разпит на ЦРУ са били равнозначни на изтезания, което предизвика остро осъждане.

Препратките към Великобритания и други съюзници на САЩ са били заличени от доклада, посочва ДПА.

Говорител на премиера Дейвид Камерън заяви пред "Гардиън", че не е оказван натиск за премахване на каквито и да било твърдения за британска замесеност в изтезания или предаване на заподозрени лица. По думите му всяко заличаване на информация е свързано със съображения за националната сигурност.

Клег каза, че би подкрепил съдебно разследване, ако комисията по сигурността и разузнаването към британския парламент, разследваща съпричастността към действията на ЦРУ, не отговори на всички повдигнати въпроси.

Докладът на американския Сенат може да навреди на опозиционната Лейбъристка партия, която бе на власт по време на програмата за разпити на ЦРУ, прекратена от президента Обама през 2009 г., отбелязва ДПА.

Лидерът на политическата сила Ед Милибанд защити брат си, Дейвид, който по онова време бе министър в правителството на Тони Блеър. "Той никога не би одобрил британската страна да бъде въвлечена в такава дейност", каза Милибанд.

Той обаче не се присъедини към призива на Клег за съдебно разследване, допълва ДПА.

Депутатът лейбърист Питър Флин каза, че е много важно да има водено от съдия разследване, което да е независимо от политическо влияние. "Има сериозни въпроси, на които трябва да отговорят Тони Блеър, Дейвид Милибанд и други", допълни той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase