Снимка: Reuters, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко приветства "реалното примирие" в страната си, където през последните 24 часа не е имало никакъв инцидент за пръв път от седем месеца, предаде Франс прес.

"Имам положителна информация. Днес се отбелязват първите 24 часа, в които сме имали реално примирие в Украйна", заяви Порошенко, който е на официално посещение в Австралия. "Нямате представа колко важно е това за мен. За пръв път не ми съобщават, че през нощта не е бил убит или ранен нито един украински войник", добави той.

Обявеното в Източна Украйна във вторник примирие, четвъртото за осем месеца, изглеждаше сериозно застрашено два дни след въвеждането му, след като вчера армията съобщи за трима убити и осем ранени войници през изминалото денонощие. Порошенко подчерта, че от тогава не е имало убити или ранени. "Всичко остава твърде крехко", призна обаче той.

За тази седмица бяха планирани нови мирни преговори в Минскпо украинския конфликт, в който от април са загинали над 4300 души. Те обаче бяха отложени за неопределена дата, отбелязва АФП.

Междувременно стана ясно, че руска автоколона с хуманитарна помощ потеглила от Ростовска област за Донбас, Източна Украйна, съобщи пресцентърът на руското министерство на извънредните ситуации (МИС), цитиран от ТАСС.

"Колона от над 130 автомобила напусна центъра на МИС в Ростовска област и се насочи към руската граница", съобщи представител на ведомството.

Камионите превозват над 1200 тона хуманитарна помощ, включваща млечни и месни продукти, рибни консерви, захар, оборудване и материали за работата на социално значими обекти.

Това е деветата руска автоколона с хуманитарна помощ за Източна Украйна. От 11 август в Донецка и Луганска област са доставени общо над 10 700 тона хуманитарна помощ. Следващата, десета, автоколона с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна, вече се подготвя и се очаква да потегли след 20 декември и преди Нова година. В нея освен хранителни продукти и предмети от първа необходимост ще има и елхи, новогодишни подаръци и детски играчки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase