Снимка: bgonair.bg

По време на мандата на комисията на Жан-Клод Юнкер ще бъдат отворени няколко глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това обявиха в Анкара върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. От своя страна турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обеща не просто формално отваряне на нови глави, но и реален напредък.

Наред с горещите теми като ролята на Турция в борбата с джихадистите от Ислямска държава и отношенията на Анкара с Москва, европейските и турските дипломати изненадаха света с обещания за подновяването на процес, който изглежда обречен да бъде вечно замразен. Същинските преговори за присъединяването на Турция започнаха през 2005 г., но бяха стопирани под натиска на Германия и Франция, които са скептични към евроинтеграцията на толкова голяма и многолюдна мюсюлманска държава.

Федерика Могерини посочи като мотив за възобновяване на процеса общите интереси на ЕС и Турция в гарантирането на сигурността в региона и задълбочаващото се икономическо сътрудничество.

Отнасям се много позитивно към възможността да отворим една или друга глава от преговорите през следващия мандат на комисията. Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача, обясни Йоханес Хан.

Нашата цел не е просто да отворим нова глава в преговорите. Нашата цел да направим истински прогрес, допълни Волкан Бозкир, министър по европейските въпроси на Турция.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase