Снимка: Ройтерс
fallback

Водената от Русия политика поражда трудности за редица страни, които са съседи на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. "Велт".

Молдова, Грузия и Украйна са три страни от нашата политика за източно партньорство, които са подписали по един суверен начин споразумение за асоцииране с ЕС. Русия създава трудности на тези три страни, каза Меркел.

Освен това виждаме, че Русия се опитва да държи зависими в икономически и политически план някои страни от Западните Балкани, каза тя.

Меркел отвърна и на критиките, които й отправиха трима бивши канцлери - Хелмут Кол, Хелмут Шмит и Герхард Шрьодер, привърженици на по-гъвкавия подход спрямо Москва.

Убедена съм, че единният европейски отговор на действията на Русия е добър. Фактът, че Русия наруши меморандумът от Будапеща от 1994 г. относно териториалната цялост и суверенитета на Украйна не трябва да остане без реакция, каза Меркел.

Заради украинската криза Западът, в частност ЕС, наложи санкции на Русия, която отвърна на удара с рестриктивни мерки спрямо някои европейски и американски продукти. Последната мярка влиза в сила от утре и е за забрана на внос на плодове и зеленчуци от Албания с аргумента, че тя представя за свои европейските плодове и зеленчуци, които вече са със забрана за влизане в Русия. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

ан

преди 9 години

докога тази самозабравила се баба ще я изтипосват като номер едномоята теория се потвърждава ,че повече от един мандат политиците се вземат много насериозноотстъпвайте местата за нови и различни хора

67

тя

преди 9 години

Тая пък? Какви трудности вижда? Това , че Русия не им се подчинява не са трудности.

66

Анонимен

преди 9 години

харесваме ли или не , но Путин върви с две крачки напред ЕС, които пък не могат да решат нищо без САЩ. хвресваме ли или не, но Путин днес е лидео 1 .

fallback