Гиорги Маргвелашвили. Снимка: Reuters
fallback

Русия, след като неотдавна укрепи господстващото си положение в отцепилата се от Грузия Абхазия, сега планира
подобен ход и в друг отцепил се от Грузия анклав - Южна Осетия, заяви грузинският президент Гиорги Маргвелашвили във Варшава днес.

Той изнесе лекция в полския Институт за международни проблеми във Варшава, предаде Асошиейтед прес.

Русия разгроми Грузия в петдневна светкавична война през лятото на 2008 г., избухнала заради опита на Тбилиси да си върне двата отцепили се региона, след което Москва ги призна за независими държави. Миналия месец Русия подписа договор с Абхазия, затягащ контрола на Кремъл над икономиката и отбраната на черноморския анклав, припомня АП.

Маргвелашвили каза, че днес е получил информация от южноосетински служители, че подобно споразумение ще бъде подписано и с Южна Осетия. Той нарече това "достойна за съжаление стъпка, насочена срещу териториалната цялост и суверенитета на Грузия".

В изказването си грузинският президент се изказа критично за начина, по който Москва се отнася към Грузия, Украйна и други страни от бившето съветско пространство. Всеки път, когато прецени, че те се държат неправилно, Москва ги заплашва с военна сила, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 9 години

Осетински войници и доброволци участват в Руско-турската освободителна война (1877-1878) и внесли своя дял в освобождението на България от османско иго. В годините на руско-турската война 1877-1878 г. Осетински дивизион, сформиран от доброволци, се сражавал за свободата на България.

18

Az

преди 9 години

Ако има някой който да съжалява в цялата история това е точно грузинския президент. Яд го е че в следващия век, а може и за доста по-дълго, неговата държава няма да може да убива безнаказано цивилни осетинци. Добре е да се научи да уважава съседите си, за да не се налага те да го учат на елемнтарно възпитание.

17

anonimen

преди 9 години

xa xa svetkavichna voina ---taka deistvat rysite

fallback