Снимка: архив, Reuters
fallback

Жените в по-голяма част от света са по-добре образовани, с повече опит и по-продуктивни от колегите си мъже, но въпреки това са по-зле платени, съобщи Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Ройтерс.

В най-новия си доклад за възнагражденията в света МОТ посочва, че мъжете получават по-високи заплати от жените във всички 38 изследвани страни. Това показва, че разликата в заплащането между двата пола твърдо се запазва по света.

Най-голямата разлика между заплатите на мъжете и жените е установена в САЩ, където жените печелят средно 64,2 долара спрямо 100 долара, печелени от мъжете. Това разминаване може да бъде обяснено до голяма степен с фактори като по-голямата производителност, опит и образование на мъжете, отбелязва МОТ.

По тези показатели обаче жените в Европа, Русия и Бразилия показват по-добри резултати, а въпреки това разликата в заплащането остава.

Един от факторите, отговорни за това, е дискриминацията, посочи заместник-генералният директор на МОТ Сандра Поласки. В различните страни може да става дума за различни фактори, но със сигурност дискриминацията е част от тях, допълва тя.

Средно в 26-те европейски страни, обхванати от проучването, жените би трябвало да очакват заплащане с 0,9 процента по-високо от заплащането на мъжете, като се имат предвид обективните показатели, но на практика получават с 18,9 процента по-малко.

На базата на наблюдаваните от МОТ фактори в Бразилия, Русия, Дания, Швеция и Литва заплатите на жените би трябвало да бъдат с над 10 процента по-големи, а в Словения - с 18,5 процента.

В България жените би трябвало да получават с 4 процента повече, докато на практика получават 18 процента по-малко от мъжете, се посочва в съобщение на сайта на МОТ.

В Китай заплащането на мъжете и жените би трябвало да бъде почти еднакво, като заплатите на жените трябва да бъдат с 0,2 процента по-големи. На практика обаче китайките получават с 22,29 процента по-малко от китайците, допълва Ройтерс.

В Русия жените печелят с 32,8 процента по-малко, отколкото мъжете, въпреки че според наблюдаваните фактори, измервани от МОТ и включващи също така сектора и служебната роля на работното място, рускините би трябвало да получават 11,1 процента повече от руснаците. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Flex

преди 9 години

До П.ПетровЕ няма как друго яче да я сметнат, въобразяват си, че след като си завършил нещо значи го можеш и действат по това. А това колко далеч от истината е отделен въпрос. Писах дипломни работи навремето на завършващи програмистки дето не знаеха откъде се пали машината и къде се сипва нафтата. Това, че в наше време завършва куцо и сакато по какъвто си иска метод не е проблем на статистиката, но много изкривява резултатите.

16

П.Петров

преди 9 години

На мен ми е интересно как са я сметнали производителността и по-високата квалификация.Дами, можете ли да ми обясните, защо след като жена ми има сертификати за компютърна грамотност и работа с Офис пакет, трябваше аз-простия инженер да и правя портфолиото?"Амбициите" и "дипломите" не са едно и също нещо с "моженето", а се плаща само "правенето" ако го "можеш", това е обяснението за разликата в заплащането.

15

Flex

преди 9 години

Според мен причините са главно 3:1. Много слабо присъствие в техническите и добре платени професии, където има търсене, но можещи кандидатки са изключителна рядкост2. Майчинските в бг са изключително дълги, което кара работодателите да не назначават жени на отговорни постове и такива, в които се иска дълъг период на навлизане в работата (в хамерика са 2 месеца например)3. Трудно работят в колектив с други жениСигурно има и други фактори, но май това са основните

fallback