Снимка: Reuters
fallback

На шейсет и две е, но изглежда десет години по-възрастен. Разбива с мъка буци тъмна пръст в двора си в източноукраинското село Степанивка. "Ще посадя нещо напролет, стига да оцелея", уверява Виталий. Зимата вече наближава в този край, полусъсипан от войната, пише Клеман Зампа от Франс прес.

Къщата му в тази затънтена махала не е разрушена. Но носи белезите на жестоките летни битки между украинската армия и проруските бунтовници, отнели живота на десетки хора в тези тънещи в мъгла неплодородни полета.

"Както я гледам, ще трябва да се построи наново", въздиша старият селянин, подпрян на лопатата и вперил поглед в малката варосана постройка.

Бетонът се е изронил тук-там, също и част от зидарията; той безуспешно се е опитал да запълни дупката с парче ръждясало тенеке - "да пази от снега". Зейналите прозорци са закрити с найлон.

Наметнал камуфлажно яке, фермерът обяснява, че се е запасил с малко дърва, та да топли "невредимите стаи", които ще му служат за подслон.

Из двора се въргалят натъртени глави цвекло, калъф за тенис ракета, навити жици . . . Все още не са му възстановили подаването на ток - както и на всеки трети от неговите 1300 съселяни.

Зиме студовете тук достигат минус 20 градуса. И вече е два градуса под нулата.

"Получихме топли дрехи и храни" от самопровъзгласилата се Донецка народна република, разказва 16-годишната Зималина. Тя живее с родителите си в една от оцелелите къщи. Проруските бунтовници са им обещали и "безплатни въглища". Каквито има в изобилие Донбас - из полетата на този каменовъглен басейн вече 150 години са виждат големи купчини сгур около мините.

За свирепите сражения през лятото напомня всяко кътче в Степанивка - по кръстовищата се търкалят гилзи, ръждясали парчета от снаряди, стоят изтърбушени коли.

Половината местни хора още не са дошли да огледат разрушенията. Други - ако е останало нещо от къщите им, размахват чукове с надеждата да пооправят едно-друго.

В училището, напълно съсипано след артилерийски обстрел, работник се опитва да постегне една стая, в която са събрани спасените като по чудо книги и инвентар.

Куршум в сърцето

Няколко пресечки по-надолу техници - както казват, пратени от ДНР, свързват с електрическата мрежа къщурката на възрастна жена. Тя ги следи с очи, подпряла трепереща ръка на разклатените перила.

Заметната с вълнен шал и с шапка на главата, Раиса Савченко притваря очи за миг, за да пресметне възрастта си - 67 години. Прокудена от приближаващите битки, след завръщането си е останала "без прозорци и без покрив" над главата. "И таванът се е срутил", обяснява тя с немощен глас. Един от синовете й е пристигнал чак от Русия, за да се захване с ремонта.

Картофи се варят в глинено гърне, изпълват с мирис скромната й стаичка. Превърната в капчици, парата се стича по мръсните прозорци. Във всяка стая са натрупани хранителни запаси за зимата: зеле, стафиди, лешници и буркани с краставици. "И въглища си имам", радва се тя.

Останал съвсем без сили, Юрий Позишенко стои, без да мръдне, пред къщата си. Изглежда съвсем съкрушен, макар домът му да е невредим. Казва, че оплаква "ден след ден" смъртта на своя син Сергий, убит в края на юли при атака на украинската армия.

Младежът се наканил точно тогава да закара колата си на по-сигурно място. Снайперист го застрелял с куршум в сърцето. "Понечи да се изправи, но не можа. Умря в ръцете ми след пет-десет минути", казва старецът. Без да усеща вече ледената прегръдка на Степанивка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Спас

преди 9 години

Скоро фашистите ще си получат заслуженото!!!!!! Този път няма да е на час по лъжичка. Наведнъж, до старите граници на СССР или по- нататък......Руската империя!!!!!!!!! + Полша, Аляска и Финландия!!!! Не чрез война, а посредством мирна революция, както бе на Мегдана, в Сирия, Либия Ирак........................

54

Анонимен

преди 9 години

Прочетох статията и се просълзих, ей така я видях *** как интервюира старците, къде беше тя да пише когато обстрелваха Степановка, що не пише че в Донецк можеш да загинеш всеки момент, на работа в градския транспорт в училище в къщи в болницата, че власта в Киев краде пенсиите на старците, заплатите на общинските служители, печалбите на предприятията .

53

И пак до 64

преди 9 години

1897 е годината в която са присвоени хавайските острови в интерес на едрите американски производители на захар. Ако продължа със списъка на войните водени от САЩ на територии на чужди държави от началото на 19 век до днес, няма да ми стигне деня за да го довърша.

fallback