Снимка: Reuters
fallback

Неколцина чужденци, които са се присъединили към "Ислямска държава", са били задържани или убити от джихадистката групировка за дезертьорство, предаде Франс прес, като се позова на активисти.

Потенциалните дезертьори обикновено са младежи от неарабски държави, които са съжалили за своя избор.

19-годишен джихадист, вероятно чеченец, е бил задържан от ИД в телефонен център в северния сирийски град Ракка, след като говорил със своето семейство в чужбина. Тийнейджърът бил пребит от екстремистите за това, че обсъдил с близките си как да се върне в родината си, разказа Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Активист разказа за случая на германски джихадист от Хамбург, също на 19 години, който видимо съжалявал, че се е присъединил към ИД, и искал да отпътува от Сирия. Тогава групировката го изпратила на фронта и "на другия ден чух да казват, че е мъртъв, убит с куршум в гърба".

Според този активист много джихадисти, най-вече от Западна Европа, са избягали, когато международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, е започнала да нанася въздушни удари срещу "Ислямска държава" през септември.

"Някои успяха", но ИД бързо "овладя отново ситуацията", разказа той, като обясни, че групировката "на практика смята клетвата за вярност за свещена и неотменима".

Не по-малко от 550 джихадисти от Германия се сражават в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава", заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ТАСС.

Едва съвсем наскоро се е говорело за 450 ислямисти, отбеляза Де Мезиер пред телевизия "Финикс". Той отчете рязък ръст на увеличаване на германските бойци в редиците на ИД в сравнение с миналата година.

Германските власти са поставили под наблюдение около 230 потенциално опасни ислямисти в страната, отбеляза вътрешният министър. В същото време той призна, че не може да бъде гарантирана абсолютна сигурност в Германия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

анонимен

преди 9 години

В природата има равновесие! Родителите на тези "джихадисти" са налазили Европа, родили са тези "бойци" в сърцето на нашия континент, но те са се върнали точно там където им е мястото! Дано се очистим от тези ***!

10

Фелибето

преди 9 години

Помислете кой финансира ИД.Ако им се спре финансирането което те получават от продадения петрол на Турция с мълчаливото съгласие на САЩ и Запада,тези фанатици няма да изкарат и една седмица,просто ще изпукат от глад.

9

Shark

преди 9 години

Германските джихадисти не са никакви германци. И изобщо всички джихадисти от Европа не са европейци, те са си точно оттам, където са се върнали, но не са представяли нещата по съвсем друг начин. Така че няма какво да ги съжалявате и дано повече от тях се изнесат нататък .

fallback