Ангела Меркел. Снимка: БТА
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че сигурността в Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия, предаде Франс прес.

"Затова санкциите не са самоцел. Държим да водим диалог с Русия", добави Ангела Меркел.

Тя каза това в Кшижова, в Югоизточна Полша, на 25-ата годишнина от историческото сдобряване между Германия и Полша, в разгара на най-тежката криза в отношенията между Запада и Москва след Студената война заради ролята на Русия във въоръжения конфликт в Украйна, посочва АФП.

Меркел припомни, че териториалната цялост на Украйна бе нарушена и увери поляците, притеснени от събитията на изток от границата им, че солидарността на НАТО е еднаква с всички страни членки и че Германия ще приложи този принцип в случай на нужда.

Тя отново призна отговорността на германците за ужасите на Втората световна война и не избягна трънливия за Полша и Германия проблем - за германците, прогонени през 1945 г. от териториите, окупирани от Полша. Прогонването им бе незаконно, но обяснимо след престъпленията на нацистка Германия, добави канцлерът.

Срещата й с полската министър-председателка Ева Копач в Кшижова, в Долношльонското воеводство, има особено силно символично значение за полско-германските отношения, отбелязва АФП.

В Кшижова на 12 ноември 1989 г. тогавашният канцлер Хелмут Кол присъства на литургия заедно с първия ръководител на некомунистическо правителство в Полша Тадеуш Мазовецки. Срещата им е силна проява на волята за помиряване между Изтока и Запада след Студената война.

Освен това в Кшижова (навремето Крайзау в Германия) се заражда германското нелегално движение срещу Хитлер, подготвило осуетения атентат срещу нацисткия водач на 20 юли 1944 г. Мнозина членове на това движение, наричано "Кръжецът от Крайзау", са осъдени и екзекутирани в Берлин, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

anonimen

преди 9 години

Polovinata plosht na kontinenta Evropa e v granitsite na Rusiya. Taka che..... V Evropa sa izlishni amerikantsite.

61

Циганин

преди 9 години

В Европа не може да има сигурност без Русия -както и в Европа не може да има ЕС без Германия и нямало такъв съюз досегега в който да има толкова неравноправие .

60

Анонимен

преди 9 години

Аз се чудя защо поляците толкова обичат украиниците и германците ,а то защото бяха избити и прочистени от същите - фашисти и бандеровци през втората световна война .Виж исторически справки.

fallback