Снимка: Reuters
fallback

Михаил Горбачов представи днес новата си книга, "След Кремъл", в която разказва за своя живот след излизането си от властта, предаде ТАСС.

На презентацията в Москва последният съветски ръководител обяви, че работи по програма за стабилизиране на положението в света. Той бил помолен да направи това от "сериозни глобални кръгове" по време на посещението си в Берлин по-рано този месец за честванията по случай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Горбачов подчерта, че е необходим свят, в който всички да живеят спокойно, а не мир, изгоден само за онези, които са обрали слабите страни. Необходимо е да бъдат създадени глобални институции, които да помагат на ООН при взимането на решения, призова той, като подчерта, че "без граждански организации, които да са събрали цялата народна мъдрост, нещата няма да се получат".

Горбачов оцени положително ролята на руския президент Владимир Путин за стабилизирането на ситуацията в страната след управлението на неговия предшественик Борис Елцин. В същото време той го посъветва да не повтаря неговите собствени грешки.

"Макар че Путин прибягна до авторитарни методи, за да спаси Русия от разпад, целта му бе в интерес на мнозинството", обобщи своята теза Горбачов. Последният съветски ръководител обаче отчете, че според него настоящият руски лидер "започва да страда от същата болест, от която и аз по време на перестройката - самоувереността".

"Струваше ми се, че съм хванал Господ за шлифера", спомни си Горбачов за своето управление по време на перестройката - период, завършил с отстраняването му от власт.

"Никога не ставайте самонадеяни, самонадеяността ме подведе", отбеляза той.

По време на презентацията 83-годишният Горбачов показа завидна сила на духа и добре настроение.

Последният съветски лидер завърши в шеговит тон, като покани присъстващите на 90-ия си юбилей.

На презентацията, в магазин в центъра на руската столица, присъстваха много хора. Стотици от тях се наредиха на опашка, за да получат автограф от Горбачов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 9 години

Този, който довете и помогна на САЩ за дестабилизирането на света, сега пише трактати как да се стабилизира? То изречението е само едно - САЩ да се унищожат като концепция на държава. Тогава и светът ще стане едно по-добро и по-спокойно място.

66

Разни мисли

преди 9 години

Цени преди 10.11.1989 г. СРЗ- 274 лв./ Хляб"Добруджа"-0,26 ст. "Бял"-0,32 ст."Ръжен" 0,08 ст. Литър пр.мляко-0,30 ст. Кисело мляко 0,500 краве-0,23 ст. Смес-0,37 ст. 1 кг-сирене Краве-2,30 лв. Смес 50/50 - 3,30 лв. Кашкавал Витоша краве 1 кг.-4лв. *** кашкавал-1 кг.5 лв. Масло краве 125 гр.-0,50 ст. Обикновенна вафла 0,05 ст. Локумена вафла-0,06 ст. Шоколадова вафла 0,08 ст. Яйца - 0,09 ст. Маслини 1 кг.-0,60 ст. Лютеница 0,300 кг.-0,53 ст. Свинско с кост 1 кг.2,60 Луканка 1 кг.- 6 лв.

65

Sasho

преди 9 години

Аз съм българчеАз съм българче обичам,да летувам на море.Българин да се наричам,тука хич не е добре!Син да бях да чуждо племе,в ресторанта всеки ден,щяха да намерят времеда сервират и на мен.Бих се запознал свободно,с много хубави жени.Всичко българско и родно,щеше да ме оцени.А сега на ум за мене,всеки си мълви-в наще планини зеленитоя що не си върви?

fallback