Клаус Йоханис. Снимка: Reuters

Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния, предаде ДПА. Централната избирателна комисия на страната след необичайно дълго забавяне оповести прогнозите си, че Йоханис е получил 55,8 процента от гласовете.

Резултатът е силно изненадващ, тъй като проучванията преди вота сочеха Понта като фаворит с преднина от около 10 процента. Все още е възможно съотношението да се промени благодарение на силна избирателна активност, особено сред румънците в чужбина.

Понта заяви, че народът винаги има право и уточни, че се е обадил на Клаус Йоханис, за да го поздрави с победата. "Спечелихме, върнахме си нашата страна", написа Йоханис в социалната мрежа "Фейсбук", обявявайки се за победител в изборите.

Понта заяви, че категорично няма намерение да подаде оставка след загубата на президентските избори днес, предадоха Ройтерс и Медиафакс. Понта каза, че управляващият съюз, в който влизат неговата Социалдемократическа партия, Консервативната партия и партия Национален съюз за прогрес на Румъния, ще остане непокътнат до парламентарните избори през 2016 г.

"Отхвърлям всички слухове, че ще подам оставка, докато моите колеги не са поискали това от мен", заяви Понта през местна телевизия. "Няма причина, за да подавам оставка".

Два часа след затварянето на избирателните секции премиерът Понта, който бе сочен за фаворит на днешния балотаж, излезе пред централата на Социалдемократическата партия и призна загубата си, съобщава Асошиейтед прес.

"Ние сме демократична страна", каза Понта. "Народът винаги има право", допълни той и уточни, че лично се е обадил на кмета на Сибиу Клаус Йоханис, за да го поздрави с победата. Пред централата на неговата партия са се събрали около 15 000 протестиращи срещу трудностите при гласуването на румънците в чужбина. В опит да намали напрежението, Понта ги призова да чуят посланието му.

Първите официални резултати от днешния балотаж се очакват в понеделник.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase