Снимка: Reuters

Лидерите на страните от Г-20, участвали в двудневна среща в Бризбейн, се споразумяха по серия от мерки, които да дадат тласък на икономиките им с допълнителни 2,1 процента през идните пет години чрез насърчаване на инвестициите в инфраструктура и търговията, предаде Ройтерс.

В заключителната декларация, цитирана от Асошиейтед прес, се отбелязва, че ако инициативата за 2 трилиона долара бъде изпълнена докрай, то световният БВП ще бъде подсилен с 2,1 процента над очакваните нива до 2018 година и ще бъдат създадени милиони работни места.

Лидерите на най-богатите държави се разбраха също да работят съвместно, за да ограничат укриването на данъци и корупцията, както и да укрепят финансовите институции, за избегнат повторение на световната финансова криза от 2018 година.

В ангажиментите им бе включена и подкрепа за "силни и ефективни действия за справяне с климатичните промени".

Участниците в конференцията по климата в Париж през 2015 година са призовани да докладват плановете си за национален принос в борбата срещу глобалното затопляне до първото тримесечие догодина, допълва ДПА, като се позовава на комюникетослед срещата в Австралия.

Членките на Г-20 изразиха желание да си сътрудничат и с други страни за постигането на законово обвързваща сделка в областта на климата.

В Бризбейн лидерите на САЩ и Европа са имали преки преговорис цел да бъде постигнат възможно най-голям напредък по всеобхватно и амбициозно споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

На срещата на 20-те водещи икономики японският премиер Шиндзо Абе е заявил, че ще изчака данните за растежа на страната си (в понеделник - бел. ред.), преди да реши дали да продължи с второто планирано увеличение на ДДС.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която също присъства на форума, определи 2014 година като "много продуктивна за Г-20". Тя поздрави австралийския премиер Тони Абът и местните власти за организацията по срещата, информира ТАСС.

В документа, цитиран от руската агенция, участниците благодарят на Австралия за тазгодишното й председателство и изразяват надежда за съвместна работа при председателството на Турция през 2015 година.

Лидерите очакват напредък в преговорите на следващата си среща в Анталия на 15-16 ноември догодина.

През 2016 година срещата на върха на Г-20 ще бъде в Китай. Г-20 включва 19 страни (Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония) и Европейския съюз, припомня ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase