Снимка: БТА

Белият дом заяви, че американското разузнаване работи, за да определи автентичността на видеозаписа, разпространен онлайн днес, в който организацията "Ислямска държава" /ИД/ пое отговорност за обезглавяването на американския хуманитарен работник Питър Касиг.

Още по темата
Говорителката на Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Бернадет Мийхан заяви, че в случай че видеозаписът е автентичен, то Белият дом "е ужасен от бруталното убийство на невинен американец". Тя добави, че Белият дом изразява дълбоки съболезнования на семейството и приятелите на Касиг.

Записът се появи броени минути след като президентът Барак Обама отпътува от Австралия за САЩ.

Междувременно и френският премиер Манюел Валс заклейми новия варварски акт на организацията "Ислямска държава“. В комюнике френският премиер заяви, че "осъжда най-категорично новия варварски акт". "Той само засилва решимостта на Франция да действа срещу Джаеш /ИД/ в Ирак и Сирия", добави Валс, цитиран от Франс прес.

Семейството на американския хуманитарен работник Питър Касиг призова медиите да се въздържат да използват видеозаписа, разпространен от екстремистката организация "Ислямска държава" с предполагаемата му екзекуция, предаде ДПА.

Семейството разпространи изявление, в което моли медиите да не правят услуга на похитителите и да се въздържат да публикуват или излъчват фотографии или видеокадри, разпространени от похитителите.

Предпочитаме нашият син да бъде споменаван и запомнен с важната работа, която вършеше, и с любовта, която споделяше с приятелите и семейството си, а не с начина, който похитителите му ще използват, за да манипулират американците и да пропагандират каузата си, се казва в изявлението.

Семейството добави, че чака официално потвърждение за автентичността на записа.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase