Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters
fallback

Представител на ООН заяви на форум в Сеул, че има достатъчно доказателства, за да бъде подведен под отговорност севернокорейският лидер Ким Чен Ун за масови нарушения на правата на човека, извършени от държавата, предаде Ройтерс.

Изявлението на Марзуки Дарусман, специален докладчик за правата на човека в Северна Корея, е едно от най-категоричните, правени от представители на ООН относно отговорността на Ким за масовите според тях нарушения в изолираната страна, отбелязва агенцията.

Oще по темата

Разследване на ООН заключи в доклад на 17 февруари, че ръководители на севернокорейските служби за сигурност, а възможно и самият Ким трябва да бъдат изправени пред международното правосъдие заради заповеди за систематични изтезания, подлагане на глад и убийства, сравними със зверствата от времето на нацизма.

Според Дарусман въз основа на доклада ООН вече е в позиция директно да обвини севернокорейския лидер.

Проекторезолюция на ООН, подготвена от Европейския съюз и Япония, призовава Северна Корея да бъде изправена пред Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Тя обаче не споменава името на Ким. Пхенян отхвърли разследването на ООН като част от американски заговор.

Проекторезолюцията вероятно ще бъде отнесена до комисията на Общото събрание на ООН за правата на човека още идната седмица. Ако бъде одобрена, ще бъде поставена за гласуване от Общото събрание през декември. Само Съветът за сигурност на ООН може да сезира МНС по въпроса за Северна Корея, а според дипломати Китай сигурно би блокирал подобна мярка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 9 години

Ашколсун, откриха Америка.---------------Явно още не са! Трябвало от америка да направят още 100 войни и да изспиат още хиляди тонове бомби, за да забележат техните нарушения на правата на човека.

26

yan

преди 9 години

До тайгата 20Елка винаги слага черните очила, след като се погледне в огледалото. Злобаааа!

25

Анонимен

преди 9 години

До КиретоEVGENI MINCEV VATMANA OT ZIGANSKI KV.IZTOK C.PAZARDGIK.

fallback