Барак Обама и Си Цзинпин. Снимка: Reuters
fallback

Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заявиха, че страните им сериозно ще намалят емисиите си на парникови газове в атмосферата в следващите две десетилетия, съобщи ТАСС.

Обама каза, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с 26-28 процента от нивата от 2005 г.

Си Цзинпин заяви, че до 2030 г. Китай може да спре да увеличава емисиите си и да премине към неизкопаеми горива, от които да произвежда една пета от необходимата енергия.

"Това е крайъгълен камък в американско-китайските отношения", каза Обама на съвместна пресконференция с китайския президент в Пекин.

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл обаче заяви, че това е нереалистичен проект, предаде Франс прес. "Този нереалистичен проект, който президентът ще завещае на приемника си, означава със сигурност по-високи цени на енергията и още по-малко работни места", каза Макконъл.

САЩ и Китай са се договорили също така да активизират преговорите по сключването на инвестиционно споразумение. Новината беше съобщена от двамата президенти на съвместната пресконференция.

Споразумението предвижда намаляването на данъците и налозите върху високотехнологичните стоки, посочва Асошиейтед прес.

Двете страни са се договорили и да удължат продължителността на визите, които се дават на американски и китайски граждани.

На пресконференцията Барак Обама и Си Цзинпин обявиха планове за укрепване на доверието във военната сфера. В рамките на тези планове се предвижда въоръжените сили на двете страни да предоставят повече информация за техните действия в Тихия океан, допълва АП.

На пресконференцията Си заяви, че Тихият океан е достатъчно голям, за да може в него да се вместят храбростта и уменията на САЩ и Китай, допълва АП.

Си и Обама съобщиха, че са се договорили да си сътрудничат и в борбата срещу тероризма и международната престъпност, предаде ТАСС.

Пресконференцията се състоя, след като Си прие Обама в правителствената резиденция в Пекин в неформална обстановка, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

рашатов

преди 9 години

я тук специалистите да кажат кога Китай стана икономически гигант, когато беше затворен към света и контактите му бяха със СССР-то или когато се отвори лекичко икономически към Запада

21

ввв

преди 9 години

напиши го когато стане, фантастика не ми се чете

20

Анонимен

преди 9 години

До ТОДОР ХРИСТОВНа всеки му е ясно, че евро пуделите бяха наказани.ЕС палача на европейските народи, жалко васално съюзче на извратеняци.

fallback