Проруски сили се отправят към Донецк на 10 ноември т.г. Снимка: БТА

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че проруските сепаратисти в Източна Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия, предаде Франс прес.

Още по темата
Той посочи, че има признаци, потвърдени от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за "нови движения, които сочат, че сепаратистите се готвят за тежки сблъсъци".

"В сегашната ситуация няма смисъл от превъоръжаване и готвене за нови сблъсъци в този регион. Това не е от полза за никого и губим време, от което спешно се нуждаем за политическата и икономическа стабилизация на Украйна. Връщането във военна конфронтация ще е вредно за всички", каза Щайнмайер на пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто.

По-рано днес Украйна заяви, че се готви за бойни действия в отговор на струпване на руски войски в проруската източна част, което бе потвърдено от НАТО и поражда опасения за връщане към открита война след два месеца крехко примирие.

Унгарският външен министър увери, че страната му се стреми към "балансирани, здрави и прагматични отношения" с Русия.

"Смятам, че това важи за цяла Европа. В същото време е очевидно, че нарушаването на международното право е недопустимо за всички нас". Ако някоя държава нарушава международните закони, "ЕС трябва да действа единно", добави той.

Примирието в Източна Украйна става все по-виртуално, предупреди по-рано генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер, който изрази безпокойство от риск от ескалация на конфликта, предаде Франс прес.

"Констатирахме пристигането на военно оборудване в регион, за който е прието примирие. Целта ни е да работим за укрепването на това примирие, обаче то в някакъв смисъл остава все повече само на хартия", каза Дзаниер в Брюксел.

"Този приток на оръжия в региона може да предизвика по-открита конфронтация, а ние не искаме да видим такова нещо. Обезпокоени сме, защото виждаме риск от ескалация", добави той.

ОССЕ е изпратила 261 международни наблюдатели в Украйна. 112 от тях са в източната част на страната, където обявеното в началото на септември примирие между проруските бунтовници и украинската армия се нарушава ежедневно.

В последно време сраженията се ожесточиха, а появилите се от петък информации за навлизането в Украйна на тежковъоръжени руски военни автоколони, дадени първо от Киев, бяха потвърдени от НАТО и ОССЕ.

"Политическият процес е изключително важен", подчерта Дзаниер и призова ЕС да окаже натиск на Киев и Москва за съживяването му. Протоколът от Минск, който позволи сключването на примирието, "е най-доброто нещо, което имаме", настоя той.

Дзаниер се срещна вчера с новия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, а по-късно ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За изпълняване на мисията си в Украйна и разполагане на планираните 500 наблюдатели ОССЕ се нуждае от повече финансиране, изтъкна той и изрази съжаление, че се налага да убеждава страните членки и международните организации да финансират тази "ключова мисия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase