Снимка: Reuters, архив
fallback

Около 13,6 милиона души - колкото е населението на Лондон - са били прокудени от домовете си заради конфликтите в Сирия и Ирак и мнозина от тях са без храна и подслон на прага на зимата. Това обяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс.

По думите на Амин Ауад, директор за Близкия изток и Северна Африка в агенцията на ООН, 7,2 млн. човека са разселени вътре в Сирия, а 3,3 млн. сирийци са емигрирали, предимно в Ливан, Йордания, Ирак и Турция. Според Ауад тези страни не бива да понасят цялото бреме, а то да бъде споделено от държавите в Европа и другаде, които трябва да отворят границите си за бездомните сирийски семейства.

Вътрешно разселните лица в Ирак са 1,9 милиона души, а 190 хиляди иракчани са потърсили убежище в чужбина.

Амин Ауад припомни, че Русия и Китай, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, са осуетили приемането на резолюция, която да спре войната в Сирия, а сега тези две страни "са на дъното в списъка на донорите и трябва да допринесат повече" за облекчаването на съдбата на сирийските бежанци.

"В политическо отношение те наистина не могат да бъдат безучастни и затова хуманността е императив и тя трябва да бъда поставена на първо място, след като няма политическо решение", заяви служителят от ООН.

По думите му Русия и Китай "трябва да допринесат по един или друг начин, както това правя други".

Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви, че не достигат 58,5 млн. долара за снабдяването на 990 хиляди бежанци в района с най-необходимото за зимата като топли дрехи и завивки, отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

gabi

преди 9 години

A tozi Amin Ayad zashto zabravq i Bulgariq:)

21

Анонимен

преди 9 години

Да се благодарим на американските "миротворци", пак в Европа !

20

Пак американците а?

преди 9 години

Тези бежанци са неизбежно явление независимо войната в персийският залив или не.Причината не е американските действия..Истинската причина е желанието на местните на произвеждат деца.Младо семейство има 4-5 деца с опция за още толкова.А двамата родители дори нямат още 30 години.Тоест след четвърт век това семейство ще генерира около 60 деца,внуци правнуци и тн.Всичките болни бедни гладни и бягащи от нещо си.Те въобще не се интересуват дали потомството им ще е добре или зле.Просто правят деца.

fallback