Снимка: архив, БТА
fallback

Лидерите на Източна Украйна заявиха, че смятат да пренапишат мирните споразумения от Минск, но Москва явно би предпочела да ги остави непроменени като "по-малкото зло", коментира обстановката в региона руският в. "Ведомости".

Самопровъзгласените Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР) заявиха, че на следващата среща с
участието на Украйна, ОССЕ и Русия ще представят нов вариант на Минския протокол, тъй като "Украйна едностранно го анулира, като отмени законите за специалния статут на Донбас и за амнистията".

За разлика от сегашния новият документ може би ще посочва границите на районите със специален статут и нова дата за местни избори в тях вместо 7 декември, предполага вестникът.

Вината за провала на Минския протокол "лежи върху сепаратистите и Русия", твърди украинският политолог Олексий Гаран.

Днес фактически не се изпълнява нито една точка от минските споразумения. Резултатите от вота в ДНР и ЛНР на 2 ноември не подлежат на обсъждане, заявява пред изданието вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин. В неделя сепаратистките власти произведоха президентски и парламентарни избори, непризнати от Киев, САЩ и
ЕС.

"Готови сме да приемем нов закон и да определим нова дата за изборите" в някои райони в Донбас, заяви преди три дни президентът на Украйна Петро Порошенко.

Донбас не участва в общоукраинските парламентарни избори и вече не може да признае на Върховната рада правото да определя някакви граници в региона, смята обаче руският експерт Алексей Чеснаков. "Странно ще е представители на Лвов да определят специални райони в Донбас", добавя той.

Русия и до днес не е признала официално изборите в т. нар. ДНР и ЛНР. В официално изявление на руското външно министерство съответните територии са наречени Донецка и Луганска област - "сиреч не става дума за суверенитет на ДНР и ЛНР", отбелязва "Новие известия", цитиран от Би Би Си.

Нерешителността на Москва идва от нежеланието й да си навлече нови икономически санкции от Запада, смята аналитикът Алексей Макаркин.

Вътрешната аудитория в Русия не вижда разлика между формулировката за "уважение на вота" и едно пълноценно признание. Позицията на руските власти им дава възможност хем да подкрепят Донецк и Луганск в предишните мащаби, хем същевременно да апелират към онези сили в ЕС, които засега не искат особено да въвеждат нови санкции срещу Русия. За такива страни "червена черта" би станала една атака срещу Мариупол,
казва наблюдателят пред "Новие известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Спас

преди 9 години

Никой вече не вярва на водачите на хунтата! Не става вечно с лъжи! Както отменят сега закона, така ще отменят всичко подписано от тях! Хубава работа, ама украинска!:)

4

Анонимен

преди 9 години

Това е така, защото руският план е областите да останат в Украйна. Ако искаха да ги отделят или взимат, щяха да вкарат ,,зелените човечета,, още март, когато си взеха Крим.

3

Анонимен

преди 9 години

Каква ще е съдбата на Лугандон ли? Цивилните ще избягат, а местните терористи и рашистите ще се изпотрепят помежду си.

fallback