Снимка: Reuters, архив

Победата на Републиканската партия на междинните избори в САЩ беше по-изразителна и по-голяма от това, което предричаха социолозите, защото нерешилите за кого да гласуват изразиха възмущението си от шестгодишния либерален експеримент на Барак Обама, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Гласоподавателите очакват конструктивни действия, не обструкционизъм. Те искат Вашингтон да функционира, а депутатите да вършат работа. Ако републиканците покажат, че имат управленска програма, ще бъдат богато възнаградени. Те трябва да демонстрират, че са големи играчи, да се опитат да работят с Обама за постигане на законодателни компромиси.

Никой не предполагаше, че ще стане така. В американската политика демократите, а не републиканците, се очакваше да са доминиращата партия на 21 век. Тъй като американското население става етнически все по-разнообразно, ретроградните позиции на републиканците за семейството, църквата и знамето трябваше да загубят значението си, а прагматичната отвореност на демократите към променящия се свят да ги направи господари на новия век, пише британският в. "Гардиън".

Тази седмица обаче американските избиратели върнаха стрелките назад. Двете камари на Конгреса ще бъдат отново под републикански контрол, точно както беше по времето на Бил Клинтън през 90-те и на Джордж Буш в началото на новия век. Трудно е да предположим, че Обама ще успее с който и да било политически проект, различен от собственото си оцеляване. Безизходицата може да стане част от новото нормално състояние на американската политика, от която тазседмичните избори бяха само епизод, допълва "Гардиън".

В. "Вашингтон пост" помества статия на бившия прессекретар на Белия дом Ари Флайшър, според когото на тези избори не са гласували много потенциални избиратели на демократите. Затова, ако републиканците не действат мъдро, победата им ще бъде мимолетна. Едно е да спечелиш избори, обирайки негативния вот срещу управляващата партия, друго е да покажеш на избирателите, че имаш идеи и си готов да управляваш, отбелязва той.

Хората казват, че Вашингтон е грохнал и в упадък, че правителството вече не работи за тях - само за богатите и
влиятелните. Мисията трябва да бъде връщане на доверието в бъдещето. Въпросът е как републиканците ще успеят да го направят и да избегнат грешките от миналото, пише "Ню Йорк таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase