Снимка: Reuters, архив
fallback

НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа и активно организира учения с участието на американската стратегическа авиация. Това заявява в интервю за "Комерсант" посланикът на Русия в алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Пактът прави учения главно с оглед "отразяване на агресия от Изтока и с тази цел прехвърля от САЩ в Европа тежка бойна техника, а по решение на последната среща на върха на НАТО "допълнителни сили се ротират" по границите на Русия, посочва Грушко. Термините "постоянно разполагане" и "непрекъсната ротация" според него са равнозначни.

Алиансът и членките му "проведоха тази година вече към 200 учения и през два дни съобщават за нови"; същевременно се изразходват "много милиони за модернизиране на военната инфраструктура на страни от Централна и Източна Европа", посочва руският дипломат.

Москва "така и не дочака отговор на подробните си предложения съвместно да разработим и установим конкретни критерии за определяне на понятието "съществени бойни сили". При това положение Русия сама ще решава колко "съществени" за сигурността й са мерките по укрепване на източния фланг на НАТО. "И вече без никакви съмнения изграждането на ракетни бази за ПРО в Полша и Румъния е фактор със съществено влияние върху военната сигурност", добавя Грушко.

Намеренията на НАТО да придвижва военната си инфраструктура към границите на Русия "пряко водят до ескалация на напрежението и подронване на военната сигурност в регионално измерение и в Европа като цяло". Алиансът всъщност "отслабва сигурността и на тези държави, които по-силно от другите тръбяха за военна заплаха откъм Русия и настояваха за допълнителна защита чрез разполагане на съюзнически войски на тяхна територия", твърди представителят на Москва.

"Размахът на пропагандната кампания в западните медии", насочена към "идеологическо подхранване" на натовските решения, според руския представител "души всякакви кълнове на здрав разум". "Историята с издирването на подводница край бреговете на Швеция и шумотевицата на Запад по повод уж повишената активност на руските ВВС в Балтийския регион показват, че не се подбират средства за поддържане на антируската истерия", заявява Грушко.

НАТО "се връща към първоначалната си функция - защита от "големия противник" и решенията от срещата в Уелс ще имат "трайни политически последици": Русия "ще съобрази военното си планиране с новата подсилена конфигурация на силите на алианса и ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира сигурна защита от всякакви заплахи", предупреждава пратеникът на федерацията в пакта.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Дядо Мано

преди 9 години

До от ЮАР нТи вярваш ли си а? Явно вярваш и в приказки а, примерно за червената шапчица а?Щи ти е..........а *** Нато. Скоро ще им се наложи на бегом да се изнасят от БЪЛГАРИЯ. А с тях ти препоръчвам да тръгваш и ти. Глобофашизма се провали! Иде краят ви *** триполови ***!

41

Анонимен

преди 9 години

54 Ей,руския ботуш насмете турските фесове и сега живееш в свободна България.Да тинапомням ли,че заби знамето на победата си над "ВЕЛИКА ГЕРМАНИЯ" на Райхстага.Нещо дакажеш? Между впрочем ти ходил ли си в казарма или си пубер,който чете само вестници исе прави на дясно мислещ за пред хората.Какво разбираш от военна музика та правиш квали-фикации за руското оръжие? Няма по-добро от него!Питай да ти кажат,че в Хамерика подвсяка къща има бомбоубежище от страх от ракетите на Русия!

40

Анонимен

преди 9 години

До ПЕШО ШЕВРОНАAMI NEZnam dali sam prav no 4e v bg ni pravqt nai golemite mishki se seshtai ,a pak vie tuk rusiq shte plati amerika shte psi plati hahahhahahahahahha nito SHIBANQCITE OT USA I NATO IM stiska zashtoto rusiq ne IRAK sori shte im napompqt zanicite na 4ernite maimuni v usa qko sas ruska sperrrr......

fallback