Снимка: Reuters
fallback

Коалицията, която води борба с групировката "Ислямска държава", трябва сега да спасява втория по големина сирийски град Алепо, тъй като умерените бунтовници може да бъдат унищожени от силите, верни на сирийския президент Башар Асад, и джихадистките бойци, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс в статия, публикувана във вестниците "Фигаро", "Вашингтон пост" и "Ал Хаят", съобщи Ройтерс.

Фабиюс пише, че Алепо - крепостта на опозицията - е почти обкръжен и ако бъде изоставен, това ще сложи край на надеждите за политическо решение на конфликта в Сирия.

"Изоставянето на Алепо би обрекло 300 000 мъже, жени и деца на ужасен избор: убийствената обсада под обстрела на на режима или варварството на терористите от "Ислямска държава", казва той.

"Това би осъдило Сирия на години насилие. Би убило всякаква политическа перспектива и би довело до разпокъсването на страната и попадането й под властта на все по-радикализирани военни командири. Това освен това би изнесло вътрешния хаос, който цари в Сирия, в намиращите се вече в затруднено положение съседи - Ирак, Ливан и Йордания", заявява Фабиюс.

Статията се появява само три дни, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна в Париж с френския президент Франсоа Оланд. Ердоган се опита да получи подкрепа от Франция за настояването си за действия не само срещу "Ислямска държава", но и срещу Асад. Той по-конкретно разкритикува съсредоточаването на предвожданата от САЩ коалиция върху кюрдския град Кобане до границата с Турция и призова вниманието да се пренасочи към други райони в Сирия.

Без да казва как точно, Франция предлага да помогне за спасяването на Алепо. Фабиюс заявява че не може да приеме градът да бъде оставен на произвола на съдбата.

"Затова ние заедно с коалиционните ни партньори трябва да насочим усилията си към Алепо . . . да подсилим умерената опозиция и да защитим цивилното население от престъпленията както на режима, така и на "Ислямска държава". След Кобане трябва да спасим Алепо", подчертава в статията си френският външен министър, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback