Снимка: Reuters

Белият дом осъди незаконните избори в така наречените Донецка и Луганска народни републики, състояли се в неделя и предупреди Русия да не продължава с дестабилизиращите действия в Украйна, предадоха световните агенции, цитирайки говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Бернадет Мийхан.

Говорителката разкритикува изявленията на представители на Москва, целящи да дадат легитимност на тези избори и изрази безпокойството си относно информациите, според които, руснаците отново са преместили военни и военна техника към границата на Русия с Украйна.

"В по-общ план неспазването от Москва на нейните задължения в рамките на споразуменията от Минск поставя под въпрос ангажимента й да подкрепя намирането на мирно решение на конфликта в Източна Украйна", посочи говорителката.

"Както ние казахме на няколко пъти Русия има избор. Ако Москва продължи да игнорира ангажиментите, поети в Минск и да продължава опасните и дестабилизиращи действия, то цената, която тя ще плати за това, ще се увеличи", предупреди Мийхан. 

Русия заяви, че уважава избора на народа на вота в неделя и призова вчера Киев да се откаже от военните операции в Източна Украйна, смятайки че бунтовническите лидери, избрани на организираните там на 2 ноември избори, имат вече необходимата легитимност, за да водят диалог с украинските власти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase