Снимка: Reuters, архив
fallback

САЩ са ужасени от съобщенията за вчерашното нападение на сирийската армия срещу бежански лагер в северозападната част на страната, предадоха Франс прес и ТАСС.

Вчера най-малко 10 сирийски бежанци бяха убити днес и десетки - ранени, при въздушни удари на сирийската армия в района на бежански лагер в северозападната провинция Идлиб, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Жертвите са били от Хама, в централна Сирия, и са си направили палатков лагер, който е бил поразен при нападението. Самолети на сирийските ВВС са хвърлили два варела с експлозиви по него.

В Хомс кола бомба избухна и рани най-малко 37 души в алауитски квартал в централния сирийски град. Сред пострадалите има и деца.

"Ужасени сме от информацията, че режимът на президента Башар Асад е хвърлил варели с експлозиви по бежански лагер в Идлиб, и от снимките, показващи клане на невинни мирни граждани", заяви Джен Псаки, говорителка на Държавния департамент на САЩ. По данни на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) при въздушните удари вчера са загинали най-малко 10 бежанци от Хама в Централна Сирия.

"Атаката е просто варварска", добави Псаки. Видеозапис, публикуван в Ютуб от активисти, показва множество тела на загинали в лагера, сред отломки и унищожени палатки. Псаки не можеше да потвърди подробностите за бомбардировката, но подчерта, че ако тя е извършена от режима, "това ще бъде просто последната проява на жестокост на режима срещу собствения му народ". Тя подчерта, че САЩ са показвали ясно, че режимът на Асад трябва да носи отговорност за своята жестокост и престъпленията си срещу сирийския народ.

По-рано вчера беше публикуван доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, в който се заявява, че ударите на коалицията по позициите на терористи в Сирия са довели до гибелта на мирни жители, унищожили са граждански обекти и са принудили десетки хиляди да напуснат родните си места. Терористите се крият сред мирни граждани, за да не бъдат открити и да намалят до минимум опасността от нападения, заяви генералният секретар.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Луд

преди 9 години

Ужасени били ,а не са ли ужасени когато демократизират други държави. А и между другото,ако някой ми посочи поне един президент на САЩ който да не е проливал кръв ще взема да стана нормален.

21

Анонимен

преди 9 години

USA SA UGASENI VCERA V BALGARIA UMRIAHA 10 COVEKA OT GLAD---PROSTO DA NE POVIARVASH.

20

Анонимен

преди 9 години

"Псаки" е единица за глупост по SI. Едно Псаки е равно на глупостта на 1 трилион ББ сумирано за 100 години!

fallback