Снимка: Reuters

Британски и американски вестници коментират обявените вчера резултати от произведените в неделя парламентарни избори в Украйна.

Две проевропейски партии ще доминират в украинския парламент, като всяка от тях - на президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк, получава над 21 процента подкрепа, пише "Гардиън". Според вестника тези данни говорят за това, че вероятно Порошенко ще продължи да работи "в тандем с Яценюк, който е по-ястребски настроен от президента спрямо Русия, но за него се смята, че може да е полезен за икономиката".

Новият парламент също така вероятно ще включва в състава си много активисти от Майдана, продължава "Гардиън", наред с разследващи журналисти, военни ветерани и представители на доброволческите батальони, които бяха в листите на много от партиите. Надеждата е, че украинската политика най-накрая ще премине през повратен момент и ще се отърве от олигархичния контрол, с който тя се характеризира от независимостта на страната, допълва вестникът.

Още по темата

Русия и Украйна обещават мир след проевропейските избори, пише "Дейли телеграф" и посочва, че украинският президент е обещал да състави коалиция, след като страната е избрала прозападен парламент на фона на несигурните разговори с Москва.

Изданието отбелязва, че Порошенко е обещал да се стреми към съставяне на коалиционно правителство в рамките на десет дни и посочва, че прозападният парламент вероятно ще подкрепи опитите на президента да се сложи край на насилието в източната част на страната.

В сянката на тежката война в източната част на страната им украинците избраха най-проевропейски настроения парламент в 23-годишната история на независимата държава, твърдо подкрепяйки опитите за извеждането й от руската орбита, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че работата на новоизбрания парламент ще бъде изключително важна за перспективите пред Украйна да преодолее сериозните предизвикателства пред себе си.

Вестникът допълва, че новият парламент, в чиито редици ще има доста нови лица, ще трябва да помогне на Украйна да се справи с трудности, които биха объркали и най-опитния държавник.

Икономиката на страната е опустошена от войната, спиране на доставките на руски газ заплашва да създаде криза с отоплението още през януари, а под твърдия контрол на подкрепяните от Русия бунтовници се намира центърът на индустрията в източната част на страната, отбелязва "Вашингтон пост".

Според вестника проевропейската развръзка на изборите е станала възможна отчасти защото най-приятелски настроените към Русия региони на Украйна вече не са под контрола на Киев, което потвърждава и подчертава дълбоките разделения, които помогнаха за подхранването на конфликта. Нямаше вот в анексирания през март от Русия Кримски полуостров, нито в контролирания от бунтовниците изток на страната. По данни на украинска гражданска организация "Опора", наблюдаваща вота, в тези райони живеят 5,3 милиона души от близо 36 милиона регистрирани избиратели в Украйна, допълва
"Вашингтон пост".

Украинските избиратели твърдо прегърнаха Европа и отхвърлиха крайната десница, пише "Ню Йорк таймс". Резултатът, според който оглавяваните от Порошенко и Яценюк проевропейски политически партии спечелиха най-голям брой места в парламента, затвърждава властта на правителството, което въпреки твърдата западна подкрепа не може да потуши насилственото проруско сепаратистко движение по източната граница на Украйна, пише "Ню Йорк таймс". Изданието също така коментира, че неизбирането на нито един кандидат от Комунистическата партия говори за това колко силно украинците искат да скъсат със съветското си минало.

"По-съществено обаче е слабото представяне на крайнодесните партии, които Русия обвиняваше, че са завзели контрола над украинската политика, и които Кремъл посочи като причина за инвазията и анексирането на Крим", отбелязва още "Ню Йорк таймс".

Според вестника резултатите изглежда сигурно ще засилят позициите на сегашните ръководители на Украйна и най-вероятно ще им осигурят широката подкрепа в парламента, необходима им, за да продължат напред със спешните, потенциално болезнени промени в страната, чиято икономика е на прага на рухването. Но голямото проевропейско мнозинство създава предизвикателство, защото докато прозападните ръководители опитват да сложат край на бунта на изток, те ще трябва да убедят хората там, че и те ще бъдат справедливо представени в Киев, допълва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase