Снимка: Архив Reuters
fallback

Първите клинични изпитания на ваксина срещу ебола ще започнат тази седмица в Швейцария, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на Световната здравна организация.

Ваксината на фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн", която все още е в експериментална фаза, ще бъде изпробвана тази седмица върху 120 души в болницата в Лозана (близо до Женева), се посочва в комюнике на СЗО.

Ваксината е една от онези, които вече са или ще бъдат тествани срещу вируса. Подобни изпитания вече са в ход в Мали, Великобритания и САЩ, а през ноември ще започнат в Швейцария и Германия. През декември в пробните изпитания на ваксината ще бъдат включени още три от най-засегнатите от епидемията държави - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

"Това е последният етап, който евентуално ще ни позволи да предложим възможно най-бързо сигурна и ефикасна ваксина срещу ебола", заявяват от СЗО.

Успоредно с това в Женева ще има клинични изпитания на втора ваксина, която СЗО отнася към перспективните. Тя съдържа рекомбинантен вирус на везикуларния стоматит, в който е вкаран ген на вируса ебола.

В Женева ще бъдат тествани 5 различни дозировки на ваксината. Общо 250 доброволци ще участват в двата теста. Предвижда се изпитанията да продължат от 6 месеца до година, но първите резултати ще са готови през декември.

При успех още през януари 2015 година ваксините ще могат да бъдат доставени в страните от Западна Африка, където от декември заболяването е предизвикало смъртта на близо 5000 души, а заразените са над 9200.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

3333

преди 9 години

120 опитни мишки, на е задължително да бъдат на по 240кг.

6

пуки

преди 9 години

Намбър 1, според слуховете вируса тръгва от едно момче, яло прилеп. Нещо го е заразило и това е заразно. Не вярвам щама да е на САЩ. Не е логично за всяко зло по света САЩ да са виновни! Често злините си вършим и сами, отделно и, че по света всеки си върши какво ли не? Възможно е, прилепа да е ял от някое заразено животно и дори умрял заразен човек да е пил кръв. И след като се е заразило момчето, епидемията тръгва. Понякога вируси се образуват и случайно, от комбинацията на отделни съставки.

5

Анонимен

преди 9 години

До номер на патентаTikvo nedozriala, patenta e za identifikacia na novi shtamove na virusa, ne izmisliane na virus.Maleee, kolko typi hora ima na toia sviat :)

fallback