Снимка: Reuters
fallback

Ислямска държава /ИД/ разпространи нов видеозапис с британския журналист Джон Кантли, направен на място, за което се твърди, че е обсаденият сирийски град Кобане, пише "Гардиън".

Видеозаписът се различава от предишните с 43-годишния британски фоторепортер. Този път той е на открито, като зад гърба му се вижда градски пейзаж и не стои зад бюро, облечен в оранжев комбинезон, отбелязва "Гардиън".

Журналистът, който е държан в плен вече повече от две години, казва, че хълмист терен зад него е територията на Турция, която граничи със сирийската област, в която се намира Кобане и че вижда в далечината веещото се турско знаме.

Oще по темата

Видеозаписът с времетраене 5 мин и 30 сек започва с кадри на град в развалини, съдържащи разяснение, че са направени от самолет на групировката.

Кантли спокойно заявява на зрителите, че силите на Ислямска държава са навлезли дълбоко в сърцето на Кобане, където те се бият с кюрдски милиции, и че сега контролират източния и южния сектор на града, отбелязва "Гардиън".

Той също така споменава скорошни съобщения в медиите и коментари на представител на Пентагона във връзка с боевете за града и посочва, че от мястото, на което се намира в момента, могат да се видят обширни части от града.

"Мога дори да видя как турското знаме се вее зад мен и всичко, което видях тук в град Кобане, са муджахидини (на Ислямска държава)", казва той.

Видеозаписът е разпространен два дни след публикуването на друг, в който Кантли казва, че пленници са били изтезавани чрез мъчението симулиране на удавяне, защото се опитали да избягат, посочва "Гардиън".

В последния видеозапис Кантли също така повтаря твърденията, че спусканите от въздуха американски доставки за кюрдските сили са попаднали в ръцете на "Ислямска държава".

"Битката за Кобане наближава края си. Муджахидините сега просто прочистват града", казва Кантли.
/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

rasate

преди 9 години

Ако се вгледате поподробно ще видите ,че цистерните на което се вее турското знаме ,по къснов клипа е част от града ,който уж е Кобани.Това е зле прикрита пропаганда на ИД за набиране на доброволци.Поздрави

21

Даола

преди 9 години

Ние изобщо не знаем каква е истинската игра. Разбрахме ли какво точно се случи в Сирия ? Кой стои зад ИД и го финансира? Кой или по-точно кои са заложили на картата ИД и каква е по-далечната им цел? Всички журналистически писания в България са само преповтаряне на " обектива информация", дочута тук-там. Днес нямаме международни анализатори, а някакви полуграмотни папагали.

20

до Румбо

преди 9 години

"Хем я бомбардират,хем я финансират(САЩ)"Глупости, това са съвсем различни групировки.Но политическата карта в региона е доста сложна, нормално е да не я разбираш.

fallback