Снимка: архив Reuters
fallback

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Oще по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

243

Последно от Гошо

преди 9 години

Опитах се да ви ограмотя, защото не знаете какво е ядрен, а какво - термоядрен реактор. Не знаете принципа на ТОКАМАК. Май се подразнихте, че цялата идеология е РУСКА. Ами имат глави хората, измислят. И какво - получих минус! Защо бе, хайванче тъпо, ми сложи минус?Руснаците получаваха пари от САЩ за изследванията в областта на ядрената физика. аже направиха нови трансуранови елементи в ускорителя в Дубна с американски пари, за да си платят тока!Ама откъде хайванчето ще знае това, то рупа ли,руп

242

Гошо до 307 - прод.

преди 9 години

...успяли. В Южна Франция се строи реактор и в постройката му участва ЕС, САЩ, Русия, Китай и Япония. Това е грандиозен проект, който не е по силите и на най-мощната фирма. Отпадните продукти са вода и май някакъв *** газ, ще прочета. Абсолютно безопасен е, защото реакцията се самозаглушава при авария. Направи ли се термоядрен реактор, цялата ЯДРЕНА енергетика отива в историята, всички ТЕЦ-ове също. Въглеводородите остават само за суровина за химическата промишленост.Одисей 1, пшел ты наху

241

Гошо

преди 9 години

До Анонимен 307Интересно! Дай линк, да прочета за тази новост! Ако са направили ТЕРМОЯДРЕН реактор, новината щеше да бъде на първа страница на всеки вестник, на всички езици, включително тагалог и суахили! Щеше да я излъчва всяка ТВ и всяко радио. Щеше да бъде единствената тема! От години се чака да се осъществи работещ ТЕРМОЯДРЕН реактор. Схемата е само една, и тя е РУСКА. Казва се ТОКАМАК. Китайците уж бяха постигнали преди две години успех за няколко милисекунди, но се мълчи, явно не са успя

fallback