Ген. Филип Брийдлав. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия все още има войски в Източна Украйна и поддържа сили във висока бойна готовност на границата въпреки частичното изтегляне, заяви върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

"Извършено беше значително изтегляне на руски сили от вътрешната част на Украйна, но не се заблуждавайте, в Източна Украйна все още има руски сили", заяви генералът от американските ВВС пред журналисти във военния щаб на НАТО край Монс, Белгия.

Някои руски части, разположени близо до украинската граница, се изтеглиха, а други изглежда се подготвят за същото. "Но силите, които остават и не дават признаци за изтегляне, остават в много висока бойна готовност", отбеляза той.

Oще по темата

При първата си визита във военната централа на НАТО, откакто в началото на месеца пое поста, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че Русия продължава да нарушава международното право в Украйна.

"Те продължават да нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, поддържайки присъствието на руски сили в Украйна", каза бившият норвежки премиер пред репортери при посещение в оперативния център на НАТО, който следи кризите в Украйна и по света.

Поддържайки сили на границата, Русия дестабилизира обстановката в Украйна, отбеляза Столтенберг, след като Брийдлав го разведе да разгледа центъра.

НАТО преустанови практическото си сътрудничество с Русия в знак на протест срещу анексирането на Крим и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Алиансът ще продължи да приканва Русия да изтегли силите си както от Украйна, така и от границата, и да използва цялото си влияние, за да се гарантира спазването на примирието в Източна Украйна, каза Столтенберг.

"Трябва да намерим политическо решение на предизвикателствата, пред които сме изправени в Украйна, и предпоставка за това, разбира се, е ефективното примирие", подчерта той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Чери

преди 9 години

Не са 200 а 300 загинали при сам. катастрофа.Но не са руснаците.Търси интереса.Те нямат интерес от такава катастрофа.А що се отнася до това дали всяка година има агресия спрямо други народи, прав си има.Но не Руснаците а САЩ са агресорите.Сирия, Ирак, Алжир, Афганистан, Сърбия, Либия - стигат ли ти тези примери на Американска агресия.Покажи ми ти един на Руска.

106

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 155 какво доказателство е самолета, резултат от раследването има ли, на всяко събрание на ООН Чуркин пита къде резултата, вашите все се измъкват, щтото ако публикуват резултата ще се окаже че украйнци подържани от Европа и САЩ са свалили самолетаА за агресия срещу суверени Либия Авганистан Ирак Сирия Сомали Югославия Панама и това само на пръв поглед

105

е и?

преди 9 години

Че кой се съмнявал в това ?! Руските войски са там от поне 3 месеца...Въпросът е защо след откритата агресия на мАсква санкциите не са затегнати?

fallback