Снимка: Reuters, архив
fallback

Европейският говедовъден сектор е застрашен да понесе загуби от над 50 милиона евро годишно след решението на Русия да затвори пазара си за животински дреболии и брашна от ЕС, по данни на Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Ирландия, която осигурява 18 процента от европейския износ на такива продукти, е най-застрашена от това разширяване на руските ограничения за внос на европейски селскостопански хранителни стоки. Следват Австрия, Литва, Германия и Франция, с дялове по над 10 процента.

Общо говеждите продукти, обхванати от новата мярка, обявена в понеделник от Русия и аргументирана с нарушения на санитарните норми, представляват над половината от износа на говедовъдния сектор на ЕС за Русия.

По последни данни за периода януари-август 2014 година, продажбата на говежди дреболии и сланина на Русия е донесла 57 милиона евро на европейските производители.

Досега говедовъдният сектор беше твърде малко засегнат от въведеното през август руско ембарго над европейски хранителни продукти в отговор на икономическите санкции на ЕС срещу Москва заради действията й в Украйна.

Службите на комисията проверяват какви са "проблемите", за които споменава Русия, уточни говорителят Фредерик Венсан. Руската санитарна служба Росселхознадзор твърди, че през последните месеци са открити 17 нарушения на санитарните норми и са открити следи от антибиотици в продукти от Германия, Италия и Полша.

Говорителят увери, че "фитосанитарните условия в ЕС са най-добрите в света и затова това ембарго е леко учудващо". С обтягането на отношенията с ЕС, Русия наложи още през януари ембарго за продуктите от свинско месо от ЕС, като официално се мотивира с откритите няколко случая на африканска чума по свинете (АЧС) при мъртви глигани в Литва и Полша. Оспорвайки този аргумент, ЕС отнесе спора до Световната
търговска организация (СТО).

От август ЕС е отпуснала 344 милиона евро в помощ на европейските зеленчукопроизводители и млекопроизводители - най-засегнатите до този момент от руските санкции. Европейската комисия е получила от руските власти кратък списък с новите селскостопански продукти, попадащи под ембаргото на Москва, съобщи преди това Фредерик Венсан, цитиран от ТАСС.

Списъкът е получен миналата седмица в Брюксел и момента се проучва, за да се определи какви щети ще бъдат нанесени и на кои страни" допълни говорителят. Според документ, разпространен днес в Брюксел и цитиран от
ТАСС, ЕК е внесла промени в проектобюджета за 2015 година заради руското хранително ембарго. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Бакал Петко

преди 9 години

И аз съм да продължи повече от 10 години ембаргото, та и ние в България,след след като демократите седесари,а сега нарекли се РЕФОРМАТОРИ, изклаха добитъка( не като тях,а червените крави) 30 години не бехме хапнали хубаво сиренце, ама сега при руското ембарго се появи колкото искаш и хапваме на корем,че и по евтино ще стане.Така да върви...добре е. Браво братушки,така се бият магаретата на чужди кладни( снопи)

40

Анонимен

преди 9 години

Бях в командировка в РФ и на 11 октомври се прибрах.Това , че руснаците са гладни може да го каже само някой откровен ***, който не пътува.Всичко си имат хората и не им пука.

39

Вуте

преди 9 години

Поговорката в случая е "Каквото САЩ ти направи, целия ЕС не може да ти го направи".

fallback