Снимка: архив, Reuters
fallback

Купуването на сексуслуги ще бъде забранено в Северна Ирландия след приемането на закон, подобен на този в Швеция, предаде ДПА.

Късно снощи нормативният акт беше приет от местния парламент на британската провинция. Въпреки че предстоят още стъпки преди влизането на мярката в сила, вероятно това ще се случи, отбелязва агенцията.

Склоняването към проституция, сводничеството, държането на бардак и обикалянето с кола с цел търсене на секс вече са незаконни в Северна Ирландия. Платеният доброволен секс обаче е законен в Северна Ирландия, както и в други части на Великобритания.

Поддръжниците на новия закон смятат, че той ще ограничи трафика на хора. Според критиците му това само ще направи сексиндустрията по-нелегална.

Изследване на министерството на правосъдието миналата седмица показа, че проститутките в Северна Ирландия масово се противопоставят на промяната. Само две на сто от тях са подкрепили въвеждането на шведската система, а около 60 на сто са заявили, че наказването на търсещите секс ще намали сигурността и на онези, които го продават.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback