Радослав Шикорски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият министър на външните работи на Полша Радослав Шикорски заяви, че невярно са интерпретирани някои от думите му в интервюто за американска медия, в което бил казал, че Владимир Путин предложил Украйна да бъде разделена между Русия и Полша, предаде ТАСС.

В профила си в Туитър Шикорски, който сега е маршал на полския Сейм, написа: "Разговорът с "Политико" не бе авторизиран. Някои мои думи са били невярно интерпретирани".

Oще по темата

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви публикацията на уебсайта "Политико" като "клюка", тоест като преднамерена лъжа, злепоставяща Русия.

Въпросният сайт публикува статия под заглавие "Путиновият преврат", в която се съдържа интервю с Шикорски. В него бившият външен министър съобщава, че през 2008 г. руският президент Владимир Путин е намеквал пред полския премиер Доналд Туск Русия и Полша да си поделят Украйна, тъй като тя е изкуствено създадена държава.

Днес Радослав Шикорски каза на пресконференция, че Полша не разполага със звукозапис на въпросния разговор между Путин и Туск. Бившият полски външен министър подчерта, че не е присъствал на разговора и че информацията, с която разполага, е преразказ.

"Тогава е можело той [преразказът] да бъде интерпретиран по един начин, но предвид случилото се в последно време придобива друго значение", каза Шикорски. Той съобщи, че скоро в една полска медия ще бъде публикуван пълният текст на интервюто му за "Политико".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Иво

преди 9 години

До РумбоОбщо взето си прав, с изключение но термина "колония". Полша е била провинция на Руската империя. Но *** си е живеела живота и когато са ставали въстания, те са били зверски потушавани от ПОЛСКИ генерали. През ВСВ за освобождението на Полша за загинали 600000 съветски бойци! Това се забравя от сегашното бидло, обичат се с немците, купуват им "Леопардите", ухажват ги. Всичко това е гадно, а този народ не се състои само от такива, там има много стойностни хора, хора с достойнство!

18

Анонимен

преди 9 години

Факт, който се потулва за Полша - на следващия ден след подписването на Мюнхенското съглашение 1938г. Полша нахлува в Чехословакия и окупира нейни територии.

17

Атанасов

преди 9 години

Първо неправилно интерпретирали думите му. После паметта му изневерила. След това се оказва, че не е бил на срещата, а му разказали за разговорите, които се водили на тази среща.Даже май изобщо е нямало такава среща между Путин и Туск през 2008г. в Москва.

fallback