Снимка: Ройтерс
fallback

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война, предаде Ройтрес.

Oще по темата
Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна вчера, когато армията заяви без подробности, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.

В. Свенска дагбладет" съобщи, като се позова на анонимни източници, че операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на звънредна честота. Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прехванат в петък вечер.

Кораби, хеликоптери и войници от амбифибийна част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница.

В операцията участвал корветът Висби, раполагащ с технология стелт и оборудване за борба с одводници.
Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна.

Военните отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.

Миналия месец Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Александър

преди 9 години

До разбирачите:Туй за Грипена го знаем отдавна. Знаем и за Су-35. А стелтс-технологии използват и руснаците, макар, че при днешните им (и на китайците) радари вече и без значение и във въздуха и на морската повърхност. Виж на запад нямат караб със скоростта на "Бора". Нито екраноплани. Четете, пък после сравнявайте и най-накрая лайте!

178

Груйо

преди 9 години

До гргПредлагам ти да не определяш ти, кой е българин и кой - не! Защото ти си от семката на Киряк Стефчов, Иванчо Хаджипенчович или поп Кръстю - все "лични" българи. Докато моите предци са се били за България! Разбра ли бе, кьопек!

177

Курд

преди 9 години

Преди около месец в едно ,европеиско изследване показаха че най-пияните народи в Европаса Естонците,шведите ,поляците и други т.н. скандинавски народи. Така че наистина от махмурлук може да им се привиди и НЛО. Пък и този номер със съветска подводница са го разигравали приди 30 години .И тогава истерия ,викове и накрая се оказала американска ,ама оперецията по насаждането на страх от СССР беше успешна . Е ,показаха го и това по ,,Хистъри,

fallback