Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес кандидатът за еврокомисар от Словения Виолета Булц да поеме транспорта, а Марош Шевчович (Словакия) да отговаря за енергетиката. Това съобщи Наташа Берто, говорител на Юнкер.

Още по темата
В същото време Съветът на ЕС обяви, че е променил списъка с предложените за нови еврокомисари, като е заличил провалилата се на изпитите в ЕП Аленка Братушек и я е заменил с Булц.

Първоначално се предвиждаше Шевчович, който е един от заместниците на настоящия председател на ЕК Жозе Барозу, да бъде еврокомисар за транспорта и космическите въпроси в новия мандат. Според промените от тази вечер той ще бъде заместник-председател и при мандата на Юнкер, като така Словения губи възможността за свое зам.-председателско място в новата комисия.

Оттук нататък процедурата предвижда ЕП да насрочи изслушване на Булц и ако бъде одобрена, съставът на цялата нова ЕК да бъде гласуван на пленарна сесия в Страсбург. Най-краткият срок за това е до 22 октомври, но днес говорител на Юнкер потвърди отново, че процедурата може да се проточи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase