Снимка: Reuters
fallback

Кюрдските бойци са успели да спрат напредването на групировката "Ислямска държава" в сирийския град Кобане, предаде Асошиейтед прес, като се позова на активисти.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че въоръжените бойци от групировката не са успели да напреднат повече от петък, но изпращат подкрепления в района.

"Ислямска държава изпраща в Кобане бойци от провинции Ракка и Алепо - главните си укрепления в Северна Сирия", каза за Франс прес директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

"Те пращат дори хора, които нямат особен боен опит. Става въпрос за решаваща за тях битка - ако завземат Кобане, борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия ще продължи по-дълго, но ако не успеят, това ще накърни сериозно имиджа им пред джихадистите. В тази битка те залагат целия си авторитет", каза Рахман.

Фархад Шами, кюрдски активист от Кобане, с когото е осъществен контакт по телефона от Бейрут, каза, че обстановката в града е "относително спокойна" днес, с изключение на снайперистка стрелба.

По думите му бойците на "Ислямска държава" предприели офанзива вчера на юг от града, но били отблъснати и дали много жертви.

Рахман каза, че вчера в Кобане са загинали 36 джихадистки бойци. Джихадистите контролират над една трета от града.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 9 години

Колко мъка има на този свят. Аз не съм мюселманин несъм и християнин. Българин съм не съм турчин или *** или какъвто друг искате да ме наречете. Но да заклеймяваш цяла религия заради действията на група хора ... Спомнете си средновековието и християнството та нима тогава не е било същото? Можеби тогава трябваше да се забрани христоянстворо?

55

Анонимен

преди 9 години

Ще видиш Франция и Германия дали ще се дестабилизират до 20-30години. Във Франция преди 3-4 години муслимите като взеха да палят и имаше 10 дни на нестабилност. Само че все още са малко. След 30 години ще са 60% от населението и тогава ела да видеш какво ще се случи по заповед на някой ходжа на 6000км оттам. Огромна грешка беше отварянето на ЕС за всякаква ***.

54

Lan

преди 9 години

До 88. Обидата означава или ниско интелектуално ниво или липса на аргументация :) (това е урок за седем годишните). Ще ти го кажа просто - колкото е по-голяма една държава, толкова по-трудно се дестабилизира и изисква по-голям ресурс. Търси се слабост и докато за арабските страни това е религията им, то за европейските е толерастията. Франция и Германия вече се дестабилизират отвътре, ако малко ходеше до там щеше да видиш *** Париж, подменя се точно качеството на народа им.

fallback